Szegedi hírek

2022.12.13. 19:04

Közönségtalálkozót tartottak A denevérről

Az operettirodalom alapművét, A denevért mutatja be pénteken a Szegedi Nemzeti Színház. A korhű előadásról kedden közönségtalálkozón beszéltek az alkotók.

Timár Kriszta

A rendező és a két főszereplő beszéltek A denevérről a keddi közönségtalálkozón. Fotó: Török János

Pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban A denevér című operettet, melynek apropóján kedden délután közönségtalálkozót tartottak a Reök Palotában. Dinyés Dániel zenei vezető, a beszélgetés moderátora elöljáróban elmondta, ezt a Strauss művet tartják az operettek operettjének, a későbbi operettirodalom origójának. – Mindezt pedig Offenbachnak, Strauss jó barátjának köszönhetjük, aki rávette a szerzőt, hogy necsak keringőt és polkát írjon, hanem próbálja ki magát ebben a műfajban is – mesélte. 

Vida Péter rendező elmondta, a bosszú, a megcsalás és a hűtlenség a görög tragédiák óta mit sem változott, éppen ezért az 1800-as évek végén játszódó történetet nem igyekezett aktualizálni. 

Fotós: Török János

– Ez nem egy kabaré, nem igényli a maiaknak való odaszólást. A korszaknak megfelelő díszletek és jelmezek között azonban a színészek a mai frissességgel játszanak, így mutatják meg érző emberek konfliktusait – beszélt a koncepcióról. Hozzátette: megtiszteltetésnek érzi, hogy ekkora létszámú stábbal, ekkora színpadon valósíthatja meg, amit erről a darabról megálmodott. Abban ugyanis közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara is.

Horák Renáta Rosalinda szerepében alakítja az egyik szereposztásban az operett primadonnáját, bár a karakterrel kapcsolatosan úgy fogalmazott, az a szubrettel keveredik. 

– Az énekesi feladat sokkal nehezebb, mint amiket korábban játszottam és a próza is rendkívül színes, sok érzelmet tud megmutatni – beszélt feladatáról. Hasonlóan nyilatkozott Szélpál Szilveszter is, aki Eisenstein báró egyik megformálója lesz. 

– A bonviván nem egy bariton tipikus szerepköre, kihívás is volt számomra, de én ezt nagyon élvezem – mondta. 

A történetben mindenki alakoskodik, a félreértések pedig egymás után szülik a furcsa helyzeteket. Az összekuszált személyazonosságok, a báltermi flörtök, a kibogozhatatlannak tűnő zűrzavar és a slágerekben bővelkedő muzsika önfeledt szórakozást ígérnek.  A pénteki bemutató után az operett hétvégén két dupla előadásban lesz látható, illetve december utolsó két napján szintén, hiszen a színházak hagyományosan ezzel a darabbal szokták búcsúztatni az óévet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában