Őrzik Vásárhely kultúrkincsét

2022.12.28. 12:04

Különleges történetek egy város múltjából

Újra kevéssé ismert, ám annál különlegesebb hódmezővásárhelyi történeteket elevenít fel a Szeremlei Társaság most megjelent évkönyvében. Harmincadik évfordulóját ünnepli a társaság.

T. Sz.

A Tornyai János Múzeumban mutatták be a Szeremlei Társaság idei évkönyvét: múltbéli tettek emlékeit őrzik az utókornak. Fotó: Promenad.hu

Vásárhelyen még 1898 februárjában tartottak először filmvetítéseket a Fekete Sas Szálloda emeleti nagytermében. A repertoárban alig egyperces filmecskék voltak, rövidke bohózatok, híradók és dokumentumfilmek. Ez derül ki egyebek mellett vásárhelyi mozi történetéről szóló dolgozatból, amely több mint száz éven át kíséri végig a mozgóképek világát. Benák Katalin viszont a kishomoki strandfürdő egykori alapítójára, Gaál Sándor orvosra emlékezik írásában. "Azok közé tartozott, akik mertek álmodni és kockáztatni, s a modern orvoslás szolgálatába állítani a természet kincseit." A doktor azon munkálkodott, hogy megteremtse a környezettudatos, egészséges életmódot a 20. század első felében. Hogy miként tette mindezt, kiderül a részletes kutatási anyagból. 

Város, ahová születtünk

– Az élet úgy alakítja, hogy a szerzők mindig olyan témával jelentkeznek, amelyekből a kötet összeállításakor mindig kikerekedik egy történet. Előre meghatározott tematika nélkül készül tehát az aktuális évkönyv, amely így igazán sokszínű – mondta lapunknak Nagy Gyöngyi történész, pedagógus, aki októbertől a Szeremlei Társaság elnöke. Hozzátette, van Vásárhelyen egy elhivatott kör, akiknek fontos a vásárhelyiség, a város története, múltja. Úgy véli, egy lokálpatriótának különösen fontos, amit a Szeremlei Társaság képvisel. 

– Törekvésük, hogy ne szakadjon meg a szervezet által immár harminc éve képviselt hagyomány. A kutatások célja az önképzés mellett, hogy értékes emlékeket nyújtsanak át az helytörténet iránt érdeklődőknek – hangsúlyozta.

Izgalmas életutak 

A több mint 250 oldalas évkönyvben kilenc helytörténeti tanulmány kapott helyet, amelyekben a dél-alföldi város kevéssé ismert személyeinek életútját ismertetik. Többek között a kétszáz éve született Lichtner Gáspár plébánosét, Hódmezővásárhely római katolikus történetírójáét, Gaál Sándor orvosét, a kishomoki strandfürdő alapítójáét, vitéz Csáki Sándor csendőr főtörzsőrmester, őrsparancsnokét, valamint Domokos Lajos tanító mindszent-alsóludasi éveit. A kiadvány lapjain megelevenedik a vásárhelyi képeslevelezőlap-kiadás első fél évszázada, de az olvasók betekintést kaphatnak a MANSz hódmezővásárhelyi fiókjának utolsó éveibe, a száz évvel ezelőtti választásokba vagy felidézhetik az Égető Eszter-beli Gyenes alakját.

Egy év krónikája

Az évkönyv összefoglalót közöl a társaság 2021. évi tevékenységéről, tagnévsoráról, megemlékezik az elmúlt évben elhunyt helytörténeti kutatókról, míg az adattári fejezet Hódmezővásárhely városának 2021-es krónikája mellett a helyi utcák és terek névadóit, valamint Benkő László műveit összegzi. A Szeremlei Társaság idei évkönyve elérhető a vásárhelyi levéltárban, a Bajcsy-Zsilinszky utca 25. szám alatt. Valamennyi kötet online olvasható a Hungaricana közgyűjteményi portálon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában