Szegedi hírek

2022.12.12. 15:13

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium tanára

Idén 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok fejenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több, mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat – bárhol is tanítsanak az ország területén. E célokkal összhangban, újabb nyolc tanár, köztük egy Csongrád-Csanád megyei pedagógus kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

delmagyar.hu

Fotó: BODO_GABOR

A magyar történelemre az évek során számos pedagógus volt nagy hatással. Apáczai Csere János, Öveges József, vagy éppen Rátz László csak néhány név azon tanárok közül, akik nemcsak újító módszereikkel és világfelfogásukkal hagytak nyomot a magyar oktatás és közélet területén, de olyan kiemelkedő tudósokat, szakembereket és gondolkodókat neveltek, akik mentoraik tanításait követve, munkájukkal tovább formálták nemcsak Magyarországot, de az egész világot.  

Az díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. jól tudja, hogy az igazán tehetséges pedagógus bárhonnan érkezhet. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozásával egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon tanárok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit és hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához. Felismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét és kifejezve támogatásukat, minden évben az ország egész területén bátorítják az embereket és intézményeket, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akik érdemesek a díjra. Fontosnak tartják, hogy a díjazás során mindenekelőtt a tudás és elhivatottság értéke legyen az, amely megkülönbözteti a jutalmazott pedagógusokat, ők pedig mindenkori céljuknak tekintik ezeket a tulajdonságokat felismerni és értékelni, bárhol is bukkannak rá a kiváló szakemberre.

Moróné Tapody Éva
Fotós: BODO_GABOR

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben ismét a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is 8 kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként, a pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

A díjazottak között szerepel Moróné Tapody Éva is, aki Csongrád-Csanád megyében, Szegeden oktat évtizedek óta. A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium fizikatanáraként és az intézmény  emblematikus alakjaként a kitüntetett pedagógus elmondta: „Örömmel látom, hogy a díjazottak az ország több pontjából kerültek ki. Szívet-lelket melengető, hogy sok jelölés fut be, hiszen a jelölés azt jelenti, az emberek elismerik a tanárok munkáját.” A jövő tanáraihoz szólva hozzátette: „A fiatal pedagógusoknak azt tanácsolom, hogy választott pályájukat hivatásnak tekintsék, ne csak munkának. Szeressék szakmájukat és szeressék a gyerekeket. Biztos szakmai tudásra tegyenek szert és azt folyamatosan fejlesszék. Legyenek nyitottak az egész életen át tartó tanulásra.”

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:  

Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa  

Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét  

Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs

Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged

Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

Hotziné Pócsi Anikó Judit, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest

Bertáné Kövesdi Gabriella, Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

A Rátz Tanár Úr Életműdíjról  
2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az immáron 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában