Szegedi hírek

2022.12.05. 10:46

Szegedi díjazott városunk VI. Nemzetközi Hárfaversenyén

29 országból több, mint 60 versenyző érkezett a nagy presztizzsel bíró Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyre, melyet 2022. november 29. és december 4. között hatodik alkalommal rendeztek meg. A helyszínt a Reök-palota biztosította.

delmagyar.hu

A legfeljebb 25 éves muzsikusok között az iráni Samim Minu végzett az első helyen. A 19 éves vagy fiatalabb hárfások csoportjában a litván Giedra Julija Tutkute állhatott a dobogó tetejére, míg a legfeljebb 14 éveseknek szóló kategóriában a dél-Koreai Kim Cshe-von kapta az első helyet.

Városunk magyar dobogóssal is büszkélkedhet, aki szegedi. A 8 éves Harmath Kornélia a verseny legfiatalabb tagjaként 2. helyet szerzett a több, mint 20 versenyzőt számláló 14 éves vagy fiatalabb hárfaművészek kategóriájában.  

Kornélia, aki a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulója és egyben Gorbunova Natália tanárnő növendéke, 2 és fél éve hárfázik. A szegedi kislányt 2020-ban ismerhette meg először a közönség a Virtuózok V4+ tehetségkutató műsorban, amelyen különdíjjal jutalmazták. Kornélia számos online versenyen szerzett első helye mellett a tavalyi, VII. Országos Hárfaversenyen a dobogó legmagasabb fokára állhatott, idén pedig a 3 évente Belgiumban megrendezésre kerülő Felix Godefroid hárfaversenyről korosztályának (8-12 évesek) első helyével tért haza.

 

A Hárfaverseny programját úgy állították össze, hogy a szabadon választott művek terén lehetőséget adjanak a versenyzőknek egyéniségük bemutatására, emellett a kötelező darabok révén mégis összehasonlíthatóvá tegye a résztvevők játékát. A szervezők célja a magyar kultúra népszerűsítse is volt, így a kötelező műveket magyar zeneszerzők alkotásai képviselték. Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából a legfiatalabbak kategóriájában a Gyermektáncok hárfaátiratából választhattak egy tételt az indulók, a legfeljebb 19 éveseknek szóló kategóriában pedig a Háry János-daljáték Intermezzo című tételét játszották a versenyzők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában