Helyi kultúra

2023.01.27. 11:18

A világörökségi listára került Szeged testvérvárosa

Munkatársunktól

Odessza, Párizs. Veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Odessza történelmi belvárosát. Szeged testvérvárosa a tavaly februárban kitört ukrajnai háború miatt került kritikus helyzetbe. A harcok során több légitámadás is érte. A légiriadók és az időszakos áramszünetek mindennaposak a településen, legutóbb a csütörtöki orosz rakétacsapás miatt volt energiakimaradás a Fekete-tengeri kikötővárosban és környékén. 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a párizsi rendkívüli ülésen hangsúlyozta, hogy „Odessza, egy szabad város, egy világváros, egy legendás kikötő, amely nyomot hagyott a moziban, az irodalomban és a művészetekben, így a nemzetközi közösség megerősített védelme alá kerül. Amíg a háború folytatódik, ez a felirat azt a kollektív elhatározásunkat testesíti meg, hogy ezt a várost, amely mindig is túljutott a globális megrázkódtatásokon, megóvjuk a további pusztulástól.” Az UNESCO közleményében arra emlékeztetett, hogy a háború kezdete óta gondoskodik az odesszai Szépművészeti Múzeumban és a Modern Művészeti Múzeumban okozott károk helyreállításáról. Továbbá felszerelést biztosítottak csaknem ezer műalkotás, valamint az odesszai állami levéltár dokumentumgyűjteményének digitalizálásához, valamint eszközöket szállítottak az épületek és szabadtéri műalkotások védelméhez. 

 

Címkék#Odessza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában