Szegedi hírek

2023.01.20. 18:10

Átadták a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket - Galéria

Fagler Erika zenepedagógus és karnagy, valamint Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze vehette át az idei Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűket a szegedi városházán pénteken. A Magyar Kultúra Napját flashmobbal, koszorúzással és éremesővel ünnepelte a város.

Koós Kata

Fagler Erika csaknem hat évtizede szolgálja elkötelezetten a zenei nevelés ügyét Szegeden. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Flashmobbal indult a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi megemlékezés pénteken a Dóm téren, amely során a szegedi kulturális intézmények munkatársai 200-as alakzatot formálva piros, fehér és zöld papírokat tartva énekelték el a székesegyház előtt a Himnuszt. Az országos kultúraünnep a szokásosnál is különlegesebb idén, ugyanis Kölcsey éppen kétszáz esztendeje tisztázta le nemzeti imádságunk kéziratát, emellett Madách Imre és Petőfi Sándor születésnapjának bicentenáriumát is idén ünnepeljük. A látványos villámcsődület után a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Nemzeti Pantheonban Kölcsey, Madách és Petőfi szobránál. 

Az ünnepség a városházán folytatódott, ahol a kultúra napi szokáshoz híven átadták a városi kitüntetéseket. Fagler Erika zenepedagógus és karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola Alapítója és Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze vehette át a Szeged Kultúrájáért Díjat és az azzal járó aranygyűrűt Binszki József alpolgármestertől. 

A város kulturális életének további kilenc kiemelkedő munkát végző személyiségét méltatták Kölcsey-éremmel. Csizmadia Edit helyismereti könyvtárost, Frauhammer Krisztina néprajzkutatót, Goldman Júlia írót, Hajduné Gabnai Klárát, a HAMMIDO Művészeti Iskola alapító-vezetőjét, Tasnádi Gáborné idegenvezetőt, Balogh Sándor szobrászművészt, Czene Zoltán dramaturgot, Kollár József népművelőt és Réti Attila operaénekest. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában