Szentes

2023.01.16. 12:30

Emlékmenet a doni hősökért - Galéria

Útra keltek a szentesi diákok, a HSZC Zsoldos Ferenc Technikum tanulói és tanárai a hagyományokhoz híven idén is csatlakoztak az ország legnagyobb szabadtéri megemlékezés-sorozatához. A Don-kanyari offenzíva 80. évfordulóján megrendezett négy napos emléktúrán összesen 100 kilométer várt a résztvevőkre.

M. A.

Megerőltető, de élményekben és történelmi emlékekben gazdag volt a túra. Fotó: Zsoldos Ferenc Technikum

Az iskola képviseletében tizenhárom, főleg a honvéd-kadét programban tanuló diák és két pedagógus Madácsy Ágota tanárnő szervezésében és vezetésével a Muzsay menetszázadban rótta le tiszteletét a hősöknek. A Zsoldos tanulói és tanárai Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében január 13-a és 16-a között teljesítették a sokszor megerőltető, de élményekben és történelmi emlékekben gazdag túrát. A menet során tizenhat települést érintettek, ahol a részvevők tisztelegtek és fenyőgallyat helyeztek el a II. világháborús emlékhelyeken. 

Mint a szentesi csapat kiemelte, a településeken a helyiek hálás szívvel fogadták a megemlékezőket, és megosztották velük saját családi történeteiket a doni katasztrófával kapcsolatban. 

Az emléktúra szervezői fontosnak tartják, hogy a II. világháború névvel, vagy név nélkül eltemetett hősei napjainkban is tiszteletet érdemelnek. Nem szabad elfelejtenünk az egyszerű emberekből besorozott katonákat, édesapákat, fiatal férfiakat, így azokat a magyar embereket, katonákat, munkaszolgálatosokat sem, akik 1942-43 telén a Szovjetunió lövészárkaiban élték meg a háború borzalmait és próbálkoztak meg a lehetetlennel, a Vörös Hadsereg feltartóztatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában