szegedi

2023.01.18. 19:30

Könyvritkaság a Piarista-gimnáziumról

A 300 éves szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumról szóló könyvet mutatott be szerdána Somogyi-könyvtár Íróklubja a rókusi fiókkönyvtárban. A kötet összeállítójával és szerkesztőjével, Károlyi Attilával Kisimre Ferenc beszélgetett.

Imre Péter

Kisimre Ferenc és beszélgetőtársa, a 300 éves szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumot bemutató könyv összeállítója, egyik szerzője és szerkesztője, Károlyi Attila várta szerdán a Somogyi-könyvtár rókusi fiókkönyvtárában az érdeklődőket.

A kötet 2020-as döntés alapján született meg, az írás 2021-ben kezdődött, és több mint tíz szerzőtársammal dolgoztunk rajta. Külön meg kell említeni Koltai Andrást és Borbás Pétert – mondta még a könyvbemutató előtt Károlyi Attila, a piarista gimnázium magyar-történelem-filozófia szakos tanára, elárulva: a kötet nagy részét négyen jegyzik és a főbb szerkesztői feladatok rá hárultak.

A másfél-két éves intenzív munkával tavaly elkészült 404 oldalas könyv 428 képet, 177 forrást és 330 feletti szócikket, rövid írásokat tartalmaz, és a digitális verzió megjelentetését is tervezik. A szerkesztő mindenkinek ajánlja, aki szereti a helytörténeti, azon belül az iskolatörténeti monográfiákat, a színes ismeretterjesztő kiadványokat, amelyben várostörténeti kitekintések – például a boszorkánypör –, érdekességek és ismert tanítványok is helyet kaptak.

Az iskolánkat 300 éve alapították, azóta van piarista jelenlét Szegeden, ami nagy befolyást gyakorolt a város életére, mely annak idején tulajdonképpen a révükön vált a délvidék regionális központjává. Elég, ha csak azt említjük, hogy 1898-ig Szeged egyetlen gimnáziuma a piarista volt – közölte Károlyi Attila, hozzáfűzve, hogy ezt megelőzően 1886-ban készült hasonlóan átfogó munka a tanintézményről, mely 250 tanévig volt fiúiskola, a 251. hozta a koedukációt.

A kötet főképpen az értékekre koncentrál, az első fejezete az alapítás időszak idézi fel. Természetesen a névadó szegedi polihisztorról, Dugonics András piarista szerzetesről, tanárról is sokat megtudhatunk belőle, például a szerzetesi nevét, és azt, hogy a magyar nyelv műveléséért, jobbításáért is sokat tett, pedig hivatalosan dalmát volt az anyanyelve. 

– Nagyon szerette szülővárosát, amelyről minden sztorit, történetet lejegyzett. De erről nem mondok többet, mert végül nem olvassák el a könyvet... – mondta viccesen a közönségnek Károlyi Attila.

A kommunista korszakról, az üldöztetésről, majd az iskola újjászületéséről – 1991-ben alapították újra –, az utolsó 30 évről is tudósít a kötet, ami a Dugonics András Piarista Gimnázium titkárságán vásárolható meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában