Szegedi hírek

2023.01.20. 17:57

Kötetet írt a könyvtáros a harcokról a béke jegyében - Galéria

Sárember címmel írt könyvet Szilágyi-Perjési Katalin, aki művében az élet árnyékos oldalát mutatja be. Családi történetek, elképzelt gondolatok, emberi sorsok szemléltetik, hogy milyen volt az élet az első világháborútól egészen 1956-ig.

Kiss Anna

Algyő 2023.01.20. Könyvtár A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Tollforgatók Köre bemutatja Szilágyi Perjési Katalin könyvtáros: Sárember c. novelláskötetét. Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: TOROK JANOS

Különleges programmal ünnepelt meg pénteken a magyar kultúra napját az Algyői Könyvtár és a Tollforgatók Köre, könyvbemutatót tartottak, amelyen Szilágyi-Perjési Katalin könyvtáros Sárember című művét helyezték fókuszba. A szerző elmondta, évek óta gyűltek a történetek a fiókjában, és most eljutott odáig, hogy ezekből könyvet írjon, amelyen keresztül az élet árnyékos oldalát jeleníti meg. Hozzátette, igyekezett egy olyan palettát összeválogatni, ami az első világháborús időszaktól az 1956-os eseményekig ível.

– Abban a reményben tettem, hogy nem lesz újabb háború és nem születnek újabb történetek a harcokról. Emberi sorsokat, elképzelt dolgokat, átszínezett családi történeteket írtam le, amelyek közül volt, amely a buszon, másik teregetés közben jutott eszembe, tehát mindig akkor, amikor úgymond fentről küldték – avatott be.

Szilágyi-Perjési Katalin abban a szellemben szeretné ajánlani mindenkinek az írását, hogy maradjon meg ez az egész csak történelem, ne legyen jelen, csakis múlt maradjon, amelyről gondolkodni kell, amelyen mélázni kell, és amelynek olvasatával megfogadjuk, hogy soha többé ne történjen még hasonló sem velünk. Kiemelte, a háborúról írt, de a béke jegyében tette ezt.

– Az én családom is érintett volt. Az anyai nagyapám orosz hadifogságba került, amikor az édesanyám 2 hónapos volt, és egészen 1949 decemberéig odavolt. Az édesanyám nem ismerte őt, csakis a fotókról tudta, hogy egy csinos fiatal katonaember az édesapja, aki aztán emberi roncsként tért haza. Egy szakállas, csontváz soványságú férfi, aki túl egy tífuszon épphogy megmaradt. Édesapám részéről a dédszüleim voltak érintettek az első világháborúban. Mindenük odaveszett, újra kellett kezdjék az életüket, miközben 12 testvérből 7-et elvittek a háborúba, és az volt a szerencsés, aki egy ezüstlappal a koponyájában tért haza, mert felrobbant mellette egy kaverna, de túlélte a többiekkel ellentétben. Sajnos minden családnak vannak ma ilyen történetei – mesélte.

Szilágyi-Perjési Katalin egyébként újabb könyvön dolgozik, de az már nem a háborúról szól majd, viszont szintén kedvezőtlenül végződő történeteket tartalmazó kötetet tervez készíteni az algyői könyvtáros.

Címkék#Algyő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában