Helyi kultúra

2023.01.20. 18:14

Kulcs a szívhez

Szabó Imre

Makó azzal köszöntötte a Magyar Kultúra Napját, hogy Farkas Éva Erzsébet polgármester a városházán megnyitotta Szekeres István grafikusművész Kulcs a szívhez című tárlatát. A kiállítás a 95 esztendős makói születésű művész fiatal korát idézi meg a rá jellemző talányos, játékos rajzok segítségével.

Szekeres István a tanyavilág, Bogárzó szülötte. A Maros-parti városban érettségizett, de később, elismert fővárosi alkotóként is gyakran visszajárt Makóra. Tervezett könyvborítókat, keze munkáját dicsérte jó néhány hazai és külföldi kiállítás installációja, a legtöbben azonban mégis emblémakirályként ismerik. Több száz ismert vállalat és márka számára tervezett ötletes logót. Címereket is alkotott, így például Makó rendszerváltás utáni, a történelmi hagyományokhoz visszanyúló címerét. A város díszpolgárává fogadta, de ugyancsak megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Művészi hagyatékát néhány évvel ezelőtt Makónak ajándékozta és hazatért.

A kiállítás helyszínén egyébként meg lehet nézni Szekeres István egyik legismertebb festményét, a nevezetes Triptichont is, mert állandó helye a városháza előcsarnokában van. Ez az egykori Csanád vármegye, valamint Makó címerét és a makói hagymát örökíti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában