Szegedi hírek

2023.02.06. 20:50

Bölcsész Szabadegyetem: 30 előadásból válogathatnak a nem egyetemista érdeklődők

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon sokéves hagyomány már, hogy minden félévben nyitott előadásokat hirdetnek a nem egyetemi, de Szegeden és a város környékén élő érdeklődőknek. A program különlegessége, hogy ahhoz, hogy valaki meglátogathassa a bölcsészkar oktatóinak kurzusait, nem kell előképzettség, és a jelentkezésnél korhatár sincs. Ezáltal mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy – ha nem is hivatalosan, de – egyetemista legyen. Idén tavasszal 39 nyitott előadás közül válogathatnak azok, akik kíváncsiak a szegedi bölcsészkaron zajló oktatásra. Jelentkezni február 19-ig lehet.

Fotó: Frank Yvette

A detektívregények története, a Shakespeare-kutatás részletei, a régészet alapjai, a bor kultúrtörténete – csak néhány téma a Bölcsész Szabadegyetem idei kínálatából a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről. Az érdeklődők témakörökre bontva vehetik sorra a kurzusokat: így a művészettörténet, az irodalom és a nyelvészet, a történelem és a régészet, a néprajz és a vallástudomány területéről. Még nyelvi kurzusok és idegen nyelvű kurzusok közül is válogathatnak, finnül vagy épp portugálul a nyelvtanfolyamok hétköznapi árának töredékéért tanulhatnak a szabadegyetemisták. Az órákat azok az oktatók tartják, akiket már évek óta az ország legkiválóbb bölcsészkari tanáraiként tartanak számon a felsőoktatási rangsorokban.

A szabadegyetemista hallgatók, akárcsak az egyetemmel jogviszonyban állók, egy féléven keresztül, heti rendszerességgel járhatnak az általuk kiválasztott kurzusokra. A különbség az, hogy számukra nincsenek kötelezettségek: vizsgázniuk vagy zárthelyit írniuk nem kell, de még a hiányzásról sem kell elszámolniuk az oktatónak.

A szervezők célja a programmal, hogy az érdekes témákon és élvezetes órákon keresztül az élethosszig tartó tanulás fontosságát hangsúlyozzák. A középiskolásoknak pedig, akik ingyen vehetnek részt az órákon, arra nyújt lehetőséget a szabadegyetem, hogy belekóstoljanak az egyetemi életbe, megnézzék, mi is érdekli őket valójában. A térítéses kurzusokra február 19-ig lehet jelentkezni.

A nyitott órák listája és a jelentkezés részletei is elérhetők a BTK honlapján.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában