Védett madarak

2023.02.06. 21:40

Citromsármányok a Maros-parton

Aki mostanában kirándul a Maros árterében, citromsármányok népes csapataival is találkozhat – hívja fel a figyelmet honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Ezek a madarak nagyjából akkorák, mint a verebek, de pompás tollazatuk és különleges hangjuk miatt akár díszmadarak is lehetnének: egyből magukra vonják az ember figyelmét.

Munkatársunktól

A Maros ártéri erdejének egyik pompás küllemű lakója a citromsármány. Fotó: Molnár Géza

A citromsármány a leggyakoribb sármányféle Magyarországon. A nem túl zárt, ligeterdő jellegű élőhelyeket kedveli, így a Maros-ártér ideális számára. Nyáron költőfajként is szép számban jelen van. A fészkelő állomány télen is itt marad, északról pedig további népes csapatok érkeznek ide telelni.

Az énekesmadarak ilyenkor 20-50 példányos csapatokban járják az erdőt, élelem után kutatva. Főleg gyommagvakat keresnek. Vékony, csipogó hangon kommunikálnak egymással, erről a jellegzetes hangról jól felismerhetők. Látványos külsejükkel szintén könnyen felhívják magukra a figyelmet. A hímek különösen szépek, hasuk és fejük citromsárga, innen kapták a nevüket. Amikor népesebb csapat telepszik egy fára, távolabbról úgy tűnhet, mintha az ágakon fennmaradtak volna az ősszel megsárgult, színes levelek.

Citromsármányokkal meglehetősen ritkán találkozhatunk a madáretetőkön, ugyanis inkább a külterületi ligetes erdőket kedvelik. Évente általában két fészekaljat nevelnek fel, s fiókáikat főként rovartáplálékkal etetik. Szerencsére Európában és Ázsiában is sokfelé elterjedt. A Természetvédelmi Világszövetség úgy tartja számon, mint nem veszélyeztetett fajt. Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában