Gyümölcsöző a kapcsolat

2023.02.16. 12:27

Folytatja együttműködését a szentesi múzeum és a vendégváró egyesület

Megújította partneri kapcsolatát a Szentesi Vendégszeretet Egyesület és a Koszta József Múzeum. A két szervezet 2021-ben kötött együttműködési szerződést a helyi kultúra és turizmus fellendítése, valamint a közös kulturális programok szervezése érdekében. A felek azt remélik a kapcsolat folytatásától, hogy továbbra is egymás segítségére tudnak lenni.

Majzik Attila

Tovább folytatódik a kapcsolat az egyesület és a múzeum között. Fotó: Majzik Attila

– Különösen gyümölcsöző ez a „kulturális barter”. A helyi lokálpatrióták által szervezett programok növelik múzeumunk látogatottságát, ismertségét. A szépkorúak mellett meg tudják szólítani az aktív, értelmiségi, gondolkodó réteget is. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület akkumulátora a Koszta József Múzeumnak – emelte ki Irsai Farkas László múzeumigazgató.

A vendégvárók és a közgyűjtemény közötti megállapodás meghosszabbítását Hergott Kristóf, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója és a Koszta József Múzeum régész munkatársa „A régészeti kutatások múltja és jelene Szegváron” című előadása előtt írta alá Matkócsik Pál, a lokálpatrióta egyesület elnöke és Irsai Farkas László, a közgyűjtemény vezetője.

A két fél először 2021-ben kötött együttműködési szerződést, hogy együttes erővel hatékonyabban tudják segíteni a helyi kultúra és turizmus ügyét.

Matkócsik Pál, a Szentesi Vendégszeretet Egyesület elnöke elmondta, az évek során szorosabbá váló kapcsolat során sok segítséget tudnak nyújtani egymásnak, erősítették a partnerek hatékonyságát.

– Az egyesületünk célja többek között a szellemi örökségünk ápolása, közkinccsé tétele; ebben a feladatban kiemelkedő partnerünk a szentesi múzeum – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Matkócsik Pál elmondta, eddig is több közös kulturális programjuk volt, és erre az évre is nagyon készülnek. Tavasztól őszig négy rendezvénnyel terveznek a múzeumban és a Péter Pál Polgárházban.

A közgyűjtemény terveivel kapcsolatban Irsai Farkas László múzeumigazgató elárulta, tovább folyik a kapcsolatépítés: a Természettudományi Múzeummal és a Magyarságkutató Intézettel kötött megállapodás értelmében még idén folytatódhat a szegvár-oromdűlői temető feltárása, valamint egy alapítványt is létrehoz a kulturális intézmény. A Koszta József Múzeum Alapítvány életre hívását egyrészt a pályázati források elérése, másrészt pedig a Kossuth díjas festőművész örökségének védelme indukálta: az elszaporodó Koszta-hamisítványok ellen egy szellemi védegyletet kíván létrehozni a festő nevét viselő múzeum.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában