Hódmezővásárhely

2023.02.01. 13:08

Konferenciával ünnepel a Bethlen-gimnázium

A Bethlen 300 – Iskola a Hazában címmel ünnepli idén a Bethlen Gábor Református Gimnázium a helyi köznevelés fennállásának tricentenáriumát.

T.Sz.

Fotó: Karnok Csaba

Háromszáz évvel ezelőtt a mai Alföldi Galéria helyén indult az oktatás Hódmezővásárhelyen. A Bethlen 300 – Iskola a Hazában címmel ünnepli idén a Bethlen Gábor Református Gimnázium a helyi köznevelés fennállásának tricentenáriumát. Ebből az alkalomból rendeznek tudományos konferenciát február 10-én, pénteken 10 órától a Református Ótemplomban.

A Külföldiek a vásárhelyi református gimnáziumban a 18. században című előadással indít Hegyi Ádám, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense. Majd Zvara Edina, szintén az SZTE egyetemi docense a 18. századi magyar nyelvű bibliák a Bethlen-gimnázium könyvtárában címmel tart előadást. Imréné Barta Edit, nyugalmazott gimnáziumi tanár viszont a gimnázium legrégebbi könyveit mutatja be. Egyéb tudományos előadások mellett szó lesz még Vásárhely és Patak kapcsolatáról néhány személyes élettörténet tükrében. Simon Ferenc mestertanár A hódmezővásárhelyi református gimnázium kulturális emlékezete és Bethlen Gábor nevének felvétele című beszámolóját tartja meg. 

A tudományos konferencia utolsó szekcióját Imre László, az MTA rendes tagjának előadása zárja, Németh László és a vásárhelyiség értéktudata címmel. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában