Kolosszális örökség vár feldolgozásra

2023.02.28. 10:00

Pozitívan látja a negatívok ügyét a szentesi múzeum

Feldolgozná a Fridrich Fényírda hagyatékát a Koszta József Múzeum. Az üvegnegatívokon az előző évszázad Szentese és környéke életének nagy pillanatai vannak megörökítve, így a közzétett képek egy újfajta digitális családfakutatást is lehetővé tesznek majd.

Majzik Attila

Sosem látott fényképek kerülhetnek elő. Fotó: Majzik Attila

Szép, de hatalmas feladat előtt áll a Koszta József Múzeum: a Fridrich Fényírda 69 ezer üveglemez negatívja vár restaurálásra és digitalizálásra. A munkához többek között üvegnegatív szkennerre is szükség van, ebben a múzeum reményei szerint a Szentesi Városi Könyvtár vagy a szegedi Somogyi-könyvtár tud a segítségükre lenni. Mivel jelenleg három ember munkájával egy év alatt száz negatívot tudnak feldolgozni, ezért a feladatra plusz embert is kellene alkalmazniuk, ehhez befektetőt vagy mecénást keres a szentesi múzeum.

Fényképet a Fridrichtől

Fridrich János napfény-fotográfiai műterme 1905-ös alapításától egy emberöltőn keresztül volt a város meghatározó fényképészeti műhelye. Mint Tímár Ferenc helytörténész „Helytörténeti értékű üvegnegatívok Szentesen” című munkájában írja, a fotográfus kiváló minőségű zsáner- és csoportképeket készített üvegaknás fényudvaros műhelyében még a villanyvilágítás kezdete előtt, de fotózott „plein air”, azaz szabad ég alatt is.

A műterem 1960-tól a mester legidősebb lánya, Massányiné Fridrich Erzsébet kezelésében 1985-ig működött eredeti funkciójában. A fényírdát végül 1987-ben ipartörténeti emlékhellyé nyilvánították.

Elképesztő örökség

A nyolc évtizednyi munkának megmaradt a lenyomata: a Koszta József Múzeum birtokában 69 ezer olyan üvegnegatív van, ami a szentesi fotográfus famíliához kötődik. Ezek körülbelül fele Fridrich Jánostól származik, a többi a mester halála után készült. A múzeum szeretné feldolgozni ezt a roppant örökséget, a munkához pedig igyekeznek partnereket is bevonni, mivel egy-egy üveglemez negatív restaurálása és digitalizálása hosszadalmas folyamat: a negatívokat tartalmazó savmentes papírokat le kell cserélni, a lemezeket restaurátornak kell letisztítania, majd ezt egy teljes múzeumi leírást tartalmazó digitalizáció követi.

Alakul a „Szentespan”

– Az üvegnegatívok feldolgozásával egy szentesi Fortepant, egy „Szentespant” szeretnénk létrehozni. Az előző évszázad Szentese és környéke ezeken van megörökítve, mi pedig elhivatottak vagyunk ennek közreadásában – magyarázta Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

– Az élet nagy pillanatait, a gyermekszületést, az elsőáldozást, bérmálkozást, konfirmálást, a bálokat, esküvőket mind-mind megörökítették a Fridrich Fényírdában. Van egy költőisége a dolognak, ha meg tudjuk mutatni ezeket a képeket: a mai kor emberei, a mai fiatalok megismerhetik azon őseiket, akikkel sohasem találkozhattak. Ezzel egy újfajta digitális családfakutatást is lehetővé teszünk – közölte a múzeumigazgató.

A munkát a múzeum munkatársai tavasszal egészen biztosan elkezdik, így hamarosan a nagyközönség számára is láthatók lesznek a Fridrich Fényírda üvegnegatívjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában