Szegedi egyetemi hírek

2023.03.14. 18:50

A bölcsészkarra felvételiztek a legtöbben

Több mint húsz százalékkal nőtt azoknak a felvételizőknek a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban – tájékoztatott az SZTE. A legtöbben a bölcsészkarra jelentkeztek, ahol a slágerszak a pszichológia.

K. K.

Tavaly 14 518-an, idén 17 876-an jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetem képzéseire. Ezzel az SZTE a harmadik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény, a nemzetközi QS rangsor szerint pedig évek óta a legjobb magyar egyetem. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén a felvételizők közül 9015-en jelölték meg első helyen a szegedi egyetemet, ami a tavalyi évhez képest 23 százalékos növekedést jelent. 

A legtöbben, több mint négyezren a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart választották. Népszerű a jelentkezők körében a Természettudományi és Informatikai Kar, ide 3533 fő jelentkezett. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon több mint 2700-an szeretnének tanulni. A meghirdetett 431 szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvos képzés.

Jelentősen növekedett az agrárképzési területen a mezőgazdasági mérnöki alapszakra, a gazdaságtudományi területen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás alapszakokra jelentkezők száma. Műszaki területen a műszaki menedzser, a vegyészmérnöki és a biomérnöki alapszakokat is sokan választották. Az orvos- és egészségtudományi területen egyre népszerűbb az ápoló, a gyógytornász, a dentálhigiénikus és az általános orvos szak. A Gazdaságtudományi Kar távoktatási formában meghirdetett gazdálkodási és menedzsment szakjára majdnem kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. Szintén majdnem duplájára nőtt a pedagógusképzési terület alapszakjaira első helyen jelentkezők száma.

Az SZTE közleményében úgy fogalmazott, a modellváltás versenyképesebbé tette az egyetemet és új fejlődési pályára állította. Ezt tükrözi a jelentkezők számának jelentős növekedése is. Az új modell például lehetőséget adott arra, hogy a hazai egyetemek közül elsőként Szegeden vezessék be a legújabb oktatási módszereket és innovációkat. A világ egyik legnagyobb nemzetközi online oktatási platformjával, a Courserával kialakított együttműködésnek köszönhetően a hallgatók térítésmentesen végezhetik el a világ vezető egyetemeinek és vállalatainak online kurzusait, és élvezhetik a nemzetközi tanúsítványok előnyeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában