Makó

2023.03.07. 08:40

Hazakerült Barcsay elveszett festménye

Különleges festmény került vissza a napokban a makói József Attila Múzeumba: sikerült restauráltatni Barcsay Jenő egy korai képét, ami a városháza egyik szobájából került elő 2015-ben. A Kékegű táj hamarosan az állandó kiállításon lesz látható.

Szabó Imre

Istókovits Kálmán, Smurák József, Endre Béla és Barcsay Jenő 1926-ban. Fotó: Till Viktor

Hazakerült a restaurálás után a makói József Attila Múzeumba Barcsay Jenő Kékegű táj című festménye 

– tájékoztatta a Délmagyarországot az intézmény vezetője, Szikszai Zsuzsanna.

A kép, mint annak idején beszámoltunk róla, a makói városháza egyik, raktárként használt szobájából került elő 113 másikkal együtt 2015-ben. Az alkotások nagyon rossz, elhanyagolt, megfakult állapotban voltak – ezt az önkormányzat kulturális referense, Karsai Ildikó grafikusművész állapította meg akkor, és felhívta a figyelmet a restaurálás fontosságára. A két legértékesebb kép Barcsaytól származik – a másik a Kútgém című volt. Ezt a két képet akkor a József Attila Múzeum be is mutatta a nagyközönségnek, egyébként a teljes kollekció a múzeum képzőművészeti gyűjteményébe került.

Barcsay Jenő 1900. január 14-én született az erdélyi Katonán. 1919 és 1924 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Vaszary János és Rudnay Gyula voltak. Világhírű, több nyelvre lefordított Művészeti Anatómia című könyve mai napig alapműnek számít a képzőművészeti oktatásban. 1954-ben kapta meg a Kossuth-díjat.

Makóra fiatal alkotóként, Rudnay Gyula tanítványaként érkezett. Rudnay Gyula Espersit János ügyvéd, műpártoló kezdeményezésére szervezett 1925-től művésztelepet Makón, amelyen 10-12 tanítványa vett részt. Barcsay az első két alkotótábor munkájába kapcsolódott bele. Többnyire helyi művészetpártolók látták vendégül a fiatal festőket, akik ezt alkotásaikkal köszönték meg. A korai szárnypróbálgatásokat tükröző Kékegű táj című festményt Barcsay a vármegyei önkormányzat megbízásából, 1926-ban festette. Egy ideig a városházát ékesítette – hogy mikor és miért került a raktárként használt szobába, nem tudni.

Most a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egyik pályázatának köszönhetően sikerült restauráltatni. A munkát Brutyó Mária makói születésű restaurátor végezte el: megtisztította és kijavítgatta a nagyobb sérüléseket a nagy értékű alkotáson. Szikszai Zsuzsanna azt mondta, a képet hamarosan a múzeum állandó kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők.


 


 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában