Szegedi hírek

2023.03.27. 18:10

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek - Galéria

Koós Kata

A megemlékezők koszorúkat helyeztek el az Aradi vértanúk terén álló lovasszobornál, amely hazánk első köztéri Rákóczi-szobra volt. Fotó: Kanok Csaba

A Rákóczi Szövetség városi szervezete és Pro Patria Hungariae Egyesület Szeged húsz esztendeje minden évben koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett II. Rákóczi Ferenc születésnapján a fejedelem Aradi vértanúk terén található szobránál. Az idei ünnepséget a magyarság összetartozásának jegyében rendezték hétfőn, az eseményen szegedi és határon túli magyar politikusok is felszólaltak.

Haág Zalán, a KDNP városi elnöke II. Rákóczi Ferencet a magyarság és a feltétel nélküli hazaszeretet szimbólumaként méltatta. 

– Az események után 300 évvel neve ugyancsak egyet jelent a nemzeti összetartozással és a feltétel nélküli hazaszeretettel. A magyarok, éljenek bárhol a világon, példájából, makulátlan életéből és küzdelméből erőt meríthetnek – mondta. 

Polner Eörs, a vármegyei közgyűlés alelnöke szintén példaként állította Rákóczi alakját a megemlékezők elé. 

– A Rákóczi-szabadságharc alapvető hatással volt a magyar nemzettudat fejlődésére. Azóta is minden magyar lelkében ott van a kurucos vagányság. Vegyünk példát és merítsünk erőt II. Rákóczi Ferenc nemzetet egyesítő, meg nem alkuvó személyiségéből, és zászlajára tűzött jelmondata vezéreljen minket ma is: Istennel a hazáért és a szabadságért! – mondta. 

A megemlékezésen részt vett Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is. 

– A kárpátaljai magyarság jelenleg történelmének legnehezebb periódusát éli. Háború, szegénység, félelem van, emellett el kell szenvednünk a különböző jogainkat korlátozó intézkedéseket is. Különösen fontos a szolidaritásnak az érzése, amelyet tapasztalunk az összmagyarság részéről – mondta Brenzovics László. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában