Makó

2023.03.30. 17:15

Kiss Dávidé a Makói Medáliák

A soproni Kiss Dávid kapta idén Medvék bolygója című című könyvéért a Maros-parti város önkormányzata által első kötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat.

Szabó Imre

Kiss Dávid első kötete tavaly ősszel jelent meg. Fotó: Kiss Dávid szerzői oldala

A makói önkormányzat 2005-ben, József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította az irodalmi elismerést. Célja, hogy Makó támogassa az első kötetes költőket, ahogyan József Attilát is segítették makói mecénásai pályafutása indulásakor. Arról, hogy ki kapja meg az adott évben, mindig a márciusi ülésen dönt a képviselő-testület.

A díjat jelképező, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet Csányi Katalin szobrászművész készítette. Ezt és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda. Munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

 

A zsűri értékelése szerint az 1988-ban, Sopronban született Kiss Dávid hosszú évek óta publikál különböző, elsősorban kulturális és irodalmi folyóiratokban verseket. Főleg családi és társadalmi örökséggel kapcsolatos témákban ír, de kritikával is illeti a társadalmi körülményeket, viszonyokat. A medvék bolygója című 138 oldalas, fekete-fehér illusztrációkat is tartalmazó debütáló kötete tavaly ősszel jelent meg.

Kiss Dávid a hagyományoknak megfelelően Makón, a költészet napján veheti majd át az elismerést Farkas Éva Erzsébet polgármestertől. Aznap, azaz április 11-én a József Attila-szobornál lesz csendes megemlékezés, majd a költő nevét viselő városi könyvtárban kerül sor a díjátadó ünnepségre. Ezt követően Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó Vasútállomás című, József Attila verseiből és prózáiból összeállított irodalmi pódiumműsorát láthatja, hallhatja a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában