28. alkalommal hirdetett gyermekrajz pályázatot a Bálint Sándor Művelődési Ház

2023.03.16. 15:00

Petőfi száz arcáról nyílt kiállítás Újszegeden - Galéria

Több mint száz gyermekrajzból nyílt kiállítás az újszegedi művelődési házban Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Az intézmény felhívására négy újszegedi óvoda és három általános iskola nebulói küldtek be pályaműveket.

Koós Kata

A legtöbb gyerek portrét készített Petőfiről, de sokakat megihlettek költeményei is. Fotó: Karnok Csaba

Nemzetiszínbe öltöztették az újszegedi gyerekek a Bálint Sándor Művelődési Ház dísztermének falait. A gyermekrajz pályázat csaknem harmincéves hagyomány az intézményben, tavaly „A bennünk élő Petőfi” szlogennel hirdette meg Jáger Richárd intézményvezető Petőfi Sándor születésének idei, kétszázadik évfordulója alkalmából. 

A Fő fasori, a Bérkert utcai, a Vedres utcai és a Baross László utcai óvoda óvodásai is lelkesen küldték a szebbnél szebb pályaműveket a felhívásra. Az újszegedi általános iskolások közül a Gregor József, a Vörösmarty Mihály és a Tisza-parti Általános Iskola diákjait ihlette meg a téma, akik szintén ötletes és szépen kidolgozott alkotásokkal neveztek. 

A pályaművekből csütörtökön nyílt kiállítás a művelődési ház dísztermében, amely március 30-ig hétfőtől péntekig 10 és 15 óra között megtekinthető. A több mint száz kiállított rajzban és festményben közös motívum a nemzeti színek megjelenése, ezen túl azonban minden gyermek saját érdeklődési köre alapján vizualizálhatta, mit jelent számára Petőfi Sándor alakja és költészete. 

A legtöbben portrét rajzoltak a költőről, de sokakat megihlettek művei is. A Nemzeti dal, A Tisza, az Anyám tyúkja, a János vitéz és Az Alföld is több alkotáson megjelent, de volt olyan is, aki az Arany Lacinak költeményből az ürgeöntést örökítette meg. Készült portré Szendrey Júliáról is, és romantikus pillanatkép is, amelyen Petőfivel ülnek egy padon, a háttérben a Szeptember végén című költemény sorai láthatók. 

Volt olyan gyermek is, akit a forradalmár Petőfi késztetett alkotásra, és a Pilvax kávéházban ábrázolta a költőóriást, de akadt olyan fiatal is, aki a bicentenárium apropóján nemzetiszín tortát rajzolt Petőfi tiszteletére. 

A kiállítás-megnyitón a Vedres utca óvodások bájos énekes-zenés műsort adtak, majd minden alkotót oklevéllel jutalmazott Jáger Richárd, intézményenként egy gyermeket pedig ajándékcsomaggal, amelyben eszközöket kapott a további alkotáshoz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában