Helyi kultúra

2023.03.29. 17:02

Retrólázban égett a makói JuGyu - Fotók

A retró népszerűsége töretlen: egyre-másra rendezik a témában a kiállításokat, fesztiválokat, egyéb rendezvényeket. Tegnap a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Technikum szentelt ennek a témának egy napot.

Szabó Imre

A makói JuGyut valósággal elárasztotta a retróhangulat. Fotó: Szabó Imre

Aki tegnap délelőtt belépett a Juhász Gyula nevét viselő makói református középiskolába, valóságos időutazáson érezhette magát, hiszen a diákok közül nagyon sokan olyan öltözékben parádéztak a folyosókon, mint anno a szüleik. Persze az is kérdés, kinek melyik időszak számít retrónak. A makói diákok ezúttal a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes éveket igyekeztek megidézni, erre pedig a szokásos, oktatás nélküli sulinap kínált alkalmat. 

Egyébként magának a retró szónak az eredete, jelentése is vitatott. Az igazgató, Kovács Tibor azt mondta nekünk, ő úgy gondolja, a retrospektív, azaz visszatekintő szó rövidítése. – Nekünk ez a nap azért volt kedves, mert egy kicsit nosztalgiázhattunk, visszagondolhattunk a fiatalságunkra – mondta a direktor. Amihez az egyik szervező tanár, Erdei Lara – a másik Kiss Éva Anna volt – azt is hozzátette, hogy a gyerekek számára viszont újdonság volt. Velük beszélgetve, akik maguk nyilván nem éltek még az ominózus korszakban, pedig az derült ki, hogy számukra ez egyfajta életérzés, hangulat, amire kétségtelenül jól éreztek rá.

Mi minden idézte meg a tipikus retróhangulatot? Például a büfé, ahol most az időszak kedvelt ételeit-italait lehetett kapni: vajas, lekváros és zsíros kenyeret, utóbbit hagymakarikákkal, mellé pedig lehetett kortyolni Márkát meg Traubit. Az egyik tanteremben a kor használati tárgyait mutatták be a lemezjátszótól a szódásszifonon meg a diavetítőn át egészen az akkoriban kiállított oklevelekig, de másutt megrendezték a régi kisautók versenyét is. Ezeket a tanulók gyűjtötték össze otthon. Persze nincs retró az akkoriban divatos muzsikák nélkül – ennek jegyében a fiatalok táncdalokat adtak elő. A slusszpoén az volt, amikor a tanárok is színpadra léptek Korda György Reptér című örökzöldjével, a hölgyek légiutas-kísérőnek, az urak meg pilótának öltözve.    

Címkék#Retro#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában