Szegedi hírek

2023.03.11. 14:40

Számítógépes grafikákból nyílt kiállítás - Képek

Programozott grafikák címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában a hétvégén Csízy László műveiből. A cím nem véletlen, az alkotások informatikai eszközökkel készültek.

S. Z.

Első ránézésre különös, mégis érdekes képeket alkottak komputerrel. Fotó: Gémes Sándor

Meglepő, ám annál szórakoztatóbb kiállítás nyílt a hétvégén Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann Társaság Csízy László villamosmérnök műveiből rakott össze egy tárlatot, aminek a Programozott grafikák címet adták, ami természetesen nem véletlen. Olyan művek kerültek a falakra, amelyeket számítógépekkel készített az alkotó. Látható például egy garafika Neumann Jánosról, akit a mai napig a számítástechnika atyjaként emlegetnek.

A megnyitón Szalay Imre, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság igazgatója elmondta, hogy a tárlaton nemcsak Csízy László a magyar EMG-666 programozható számológéppel, az 1980-as évek elején alkotott korai munkáiból és az Apple Macintosh számítógéppel készített újabb műveiből látható válogatás. A képeket a gépekkel együtt mutatják be.

– A művész a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában nem hisz, érték számára a közös emberi tapasztalat. A vizuális elemekkel végzett számítógépes műveletek eredménye van, amikor vizuális kísérlet maradt, máskor önálló alkotássá vált – mondta az igazgató.

A kiállított gépek egyébként egy állandó tárlat részei. A látogatók ezen az egész informatikatörténetet átfogó gyűjteményét is megtekinthetik az épületben.

A kiállítás és az azonos című könyv kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulójához. Az idei év programjaként tisztelgés Neumann János életműve előtt, aki matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. A kiállítás április végéig tekinthető meg az Agórában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában