Szegedi hírek

2023.04.01. 20:26

Kétórás koncerttel ünnepelték meg a zongorát

K. A. R.

A zongorát és mindent, ami körülötte van, vagyis az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, valamint a hallgatókat ünnepelték szombat este a Szent-Györgyi Albert Agórában, ugyanis Szegeden is Piano Day-t tartottak. A program szervezője, Várady Tamás elmondta, 2017-ben csatlakozott a külföldről indult kezdeményezéshez, azonban egészen eddig csak Budapesten rendezték meg a zongora napját, idén először viszont úgy döntött, hogy szeretne kimozdulni a fővárosból és más vidéki városban is szeretné megtartani a Piano Day-t, így esett a választás Szegedre.

Az esten Várady Tamás arról is beszámolt, hogy 2015-ben Nils Frahm, korunk egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadójának, a német zongoraművész és zeneszerzőnek a kezdeményezésére indult útjára a Piano Day nevű program. A zongorát pedig épp az év nyolcvannyolcadik napján ünneplik meg azóta minden évben azért, mert a zongorán pontosan nyolcvannyolc billentyű van – magyarázta.

Hozzátette, a Piano Day csapata volt az, amelyik 2015-ben megépítette a világ legmagasabb vertikális zongoráját, ami 4,5 méter magas lett, és amelyen ha valaki játszott, 4 méter magasan ült.

Az április elsejei ingyenes, kétórás szegedi koncertre sokan voltak kíváncsiak. A jelenlévők a Nuage Project, Vághy Tamás, a Wave of Sound x Arulei, valamint Zalai Richárd előadását is hallhatták. Az igen közvetlen előadásnak köszönhetően a zongorával és a zeneszerzőkkel is közelebbről megismerkedhetett a hallgatóság, amelynek minden tagja felemelő élménnyel gazdagodott.

Képalá: A Nuage Project, Vághy Tamás, a Wave of Sound x Arulei, valamint Zalai Richárd is színpadra lépett. Fotó: Gémes Sándor

 

Címkék#szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában