Helyi kultúra

2023.04.29. 20:01

Mustang és Maserati is érkezett Sándorfalvára – Fotók

Maserati, Mustang és kabrió Fiat is látható volt szombaton Sándorfalván, ahol a megye veteránjármű egyesületeinek tagjai tartottak találkozót. Mint kiderült, van, aki az autós kártyák óta nem tudott kinőni a járművek iránti szenvedélyéből, ezért költi erre a pénzét, más viszont élményautózásra használja különleges kocsiját.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Csaknem félszáz veteránjárműben gyönyörködhettek a sándorfalviak szombaton. A gasztronapot színesítették az értékes és különleges autók, illetve motorok, melyeket a rendezvény idejére a Kastélykertben állítottak ki. A már klasszikusnak mondható Trabant, Lada és Wartburg mellett voltak igazán figyelemfelkeltő darabok is. A gyerekek kedvence például a Fiat 124 Spider volt. A kék kabrióban sok kicsi fotózkodott.

– Különlegesebb, mint egy modern autó. Más élmény benne utazni – magyarázta a tulajdonosa, miért vásárolta meg annak idején. Sztanó Balázs hozzátette: szerinte egy veteránjárművet leginkább örömautózásra kell használni, minden másra ott vannak a modern szériagyártmányok. Barátja, Vecsernyés Gellért azonban másképp gondolkozik. 

– Ezek teljesen jól használhatók a mindennapos közlekedésre is, mi legalábbis gyakran elővesszük. De körbeautóztuk vele már a Balatont is – mesélte. Persze ez nem azt jelenti, hogy az 50 éves, felújított Volkswagen Karmann Ghia gyakran állna valamelyik bevásárlóközpont parkolójában, de a szegedi férfi úgy fogalmazott, ha már olyan autója van, amihez nem lehet csak úgy egy autókereskedésben hozzájutni, azt nem csak kiállításokon szereti megmutatni.

Szintén nagy kedvencnek bizonyult a tűzpiros Maserati, melyet Laudisz József hozott Sándorfalvára. 

– Nem volt pénzem Ferrarira, ezért vettem egy olyan autót, ami nagyon hasonlít rá – magyarázta viccesen, miért pont ebbe fektette pénzét. Hozzátette: már gyerekkorában is autós kártyákat gyűjtött, felnőttként is autókra költ. 

– Az újak nem is érdekelnek, csak a régiek – tette hozzá.

A veterán autós találkozó szervezője, Lipták Tibor lapunknak elmondta, a kisteleki, szegedi és hódmezővásárhelyi egyesület tagjainak járművei sorakoztak fel szombaton Sándorfalván, miután rendőri felvezetéssel fel is vonultak a település utcáin. 

– Ezek a rendezvények nekünk is hasznosak, mert összetartja ezt a különleges közösséget. Több térségből lehet itt találkozni hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel amellett, hogy barátságokat is lehet kötni, a tapasztalatcsere sem ritka – magyarázta. Sokuk ugyanis maga csinosítgatja autóját, melyhez sokszor nem árt egy jó ötlet kívülről. Ő például Ford Mustangját 5 évig újítgatta. Mostanra az autó értéke 100 ezer euro körül jár.

Aki hasonló járműcsodákra kíváncsi, érdemes lesz ellátogatnia augusztus elején a Dél-Alföldi Veteránjármű Egyesület találkozójára, ott ugyanis több mint 200 különleges hazai és külföldi tulajdonban lévő automobilt lehet majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában