Szegedi hírek

2023.04.04. 14:40

Sógor, koma, jóbarát a színpadon - Galéria

Munkatársunktól

A Móricz Zsigmond Rokonok színmű olvasópróbáját kedden tartották a Nagyszínházban. Fotó: Karnok Csaba

Szikszai Rémusz tavalyelőtt Martin McDonagh Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiáját állította a Szegedi Nemzeti Színház színpadára. Az idei évadban Móricz Zsigmond Rokonok című dzsentriregényének rendezésére kérte fel Barnák László főigazgató. Az olvasópróbát kedden tartották a Nagyszínházban, a premier május 19-én lesz. 

– Nem hiszek a színházi üzenetekben. Abban hiszek, hogy a színház dolga az, hogy kérdezzen. Újraolvastam a kisergényt, és elég nyomasztó, hogy sok minden nem változott az elmúlt száz évben. Ugyanazok a mechanizmusok zajlanak, ugyanúgy nem érdekes a köznapi ember élete – mondta el lapunknak a rendező. 

A Rokonok történetének keserű hajtóerejét a sógorkomaságra épülő világ, a gátlástalanság, a morál hiánya és a korrupció adja. 

– A főszereplő egyszerre végtelenül naiv, ugyanakkor dörzsölt. Nagyravágyó és éhes, miközben ezer jó dolgot akar – mondta el a rendező Kopjáss István összetett karakteréről, akit Rétfalvi Tamás alakít majd.

Vörös Róbert dramaturg a regényből új színpadi adaptációt készített. 

– Mikszáth a dzsentriket, kisbirtokosokat szeretetteljes iróniával tudta kezelni. A szeretetteljesség és az irónia Móricznál is megmaradt, de kíméletlenebb. A Rokonok minden változata némileg tükrözi a kort, amiben megírták – közölte. 

A látványvilágról Szikszai Rémusz elmondta, a díszletben takarásokkal operál, az események megállás nélkül hömpölyögnek majd a színpadon, éppúgy, ahogy a történetben a főszereplőt is elkapja a daráló. A Papp Janó által tervezett korhű jelmezek az 1930-as évek divatját fogják tükrözni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában