Csanádpalota

2023.04.22. 08:40

Sok évszázados kövekkel dolgozik Szügyi László

Nem mindennapi feladattal foglalkozik ezekben a hetekben, hónapokban a csanádpalotai fafaragó művész, Szügyi László: ő készíti azokat a műgyanta kiegészítő elemeket, amelyek segítségével a közönség elé tudják majd tárni az egykori székesfehérvári koronázó templom kőmaradványait, a belőlük újra összeállított boltíveket, egyéb építészeti elemeket egy látogatóközpontban. A munka nemcsak nagy hozzáértést, de hihetetlen türelmet is igényel.

Szabó Imre

Szügyi László csanádpalotai műhelyében, munka közben. Fotó: Szabó Imre

– Különös érzés olyan kőmaradványokkal dolgozni, amelyeket sok száz vagy akár ezer éve faragott ki valaki. Ezeket megérinteni, megfogni nagyon megnyugtató, békés. Olyankor elfelejtem a körülöttem lévő világot. Amúgy meg nagy öröm – vallotta meg a csanádpalotai Szügyi László, aki most műgyanta kiegészítő elemeket készít az egykori székesfehérvári koronázótemplom fellelt kőmaradványaihoz. Az elemekre azért van szükség, hogy ezeket a különleges köveket – olykor egyenként, olykor belőlük újra összeállítva a boltíveket, oszlopokat és hasonlókat – méltó módon a közönség elé tudják tárni az ottani, e célból nyíló 3 szintes látogatóközpontban.

Módy Péter veresegyházi szobrász-restaurátortól, a munka irányítójától megtudtuk: a kövekről fóliával gipszminta készül, majd a szilikon negatívba kell beleönteni a műgyantát rétegenként. 

– Mindez nagy figyelmet és türelmet igényel – hangsúlyozta.

Ezt a feladatot több mint háromszáz, részben vagy egészben fennmaradt kődarabbal kell a csanádpalotai művésznek elvégeznie. Szügyi Lászlót személyes ismeretség alapján kérték fel a feladatra, mintegy másfél évvel ezelőtt. Hasonló munkát már végzett, de ilyen mennyiségben nem. Ráadásul most olyan alapanyagokat kell használnia, amiket Magyarországon kapni sem lehet.

A fehérvári koronázó templom egyébként egészen a török időkig meghatározó jelentőségű szakrális épület volt – többek között azért, mert egyben uralkodók nyughelyjéül szolgált. Az 1600-as években sikerült visszafoglalni, de addigra a földdel tették egyenlővé, köveit pedig széthordták; egy részük utóbb régi házak bontásakor került elő. Amit sikerült ezekből megmenteni, azt fogják egy egykori moziból 1,5 milliárdos beruházással átalakított látogatóközpontban bemutatni úgy, hogy a súlyos köveket természetesen acél tarja, de a Szügyi László által elkészített műgyanta talpban, félhomályban, szinte lebegve. Érdekes, hogy a templomba beépített kövek némelyike eredetileg ugyancsak romok közül, méghozzá a római kori Gorsiumból származik.

A székesfehérvári látogatóközpont, benne a kövekkel, és természetesen Szügyi László keze munkáival várhatóan augusztus 20-án nyílik meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában