Szegedi hírek

2023.05.18. 14:40

Az Új Zsinagóga születésnapját ünneplik – FOTÓK

Csütörtökön délelőtt kezdődött az Új Zsinagóga avatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat. Az önkormányat képviseletében Kozma József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képviseletében Heisler András, a szövetség nemrég leköszönt elnöke köszöntötte az ünneplőket.

Koós Kata

Heisler András úgy fogalmazott, a zsinagógáknak lelke van, az ősök üzenetét hordozzák. Fotó: Gémes Sándor

1903. május 19-én avatták fel a szegedi Új Zsinagóga épületét, amely a város harmadik zsinagógája – mondta el Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke az avatás 120. évfordulója apropóján rendezett programsorozat megnyitóján. 

Az önkormányzat képviseletében Kozma József, a kulturális bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki Szeged egyik legfontosabb helyeként méltatta az Új Zsinagóga épületét. Elmondta, az ott megrendezett koncertek, előadások, kiállítások és a Zsidó Kulturális Fesztivál fontos részét képezik a város kulturális pezsgésének. Majd a diadalíven olvasható isteni parancs fontosságát hangsúlyozta. 

Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat

 – olvasható a diadalíven. A felirat mindenekelőtt azért különleges, mert ez volt az első magyar nyelvű szöveg zsinagóga falán. Kozma József kiemelte, hogy napjainkban is ugyanolyan fontos és aktuális ez a parancs, mint 120 évvel ezelőtt, az avatás idején. Továbbá arra is kitért, hogy az évforduló alkalmával nem csak az Új Zsinagóga építését, de a hajdani, virágzó közösség emlékét is ünnepli a zsidó közösség, velük együtt Szeged lakossága. 

Buk István  hozzátette, azért is különleges a szegedi Új Zsinagóga, mert ott hangzott el az első magyar nyelvű prédikáció, továbbá ott kísérte először orgonaszó az istentiszteletet. 

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Heisler András, a MAZSIHISZ közelmúltban leköszönt elnöke is. Úgy fogalmazott, a zsinagógáknak lelke van, az ősök üzenetét hordozzák. 

A valódi közösségi élményhez kell a fizikai együttlét, hogy egymás szemébe tudjunk nézni. Kell az odafigyelés lehetősége, kellenek a minden zsinagógára jellemző egyedi illatok, a beszűrődő fények játéka és a kényelmetlen padok megszokott nyikorgása is 

– mondta, majd hozzátette, maga a zsinagóga szó is közösséget, a gyülekezés helyét jelenti. Kiemelte azt is, hogy a szentély lerombolása után az áldozatok helyét az ima vette át, így még inkább fontos, hogy a közösség tagjai éljenek a zsinagógák szakrális terei által biztosított lehetőségekkel. 

A programfolyam pénteken a Löw-emléplakettek átadásával, és történeti előadásokkal folytatódik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában