Szeged

2023.05.19. 17:32

Egy hét múlva nyílik az agyagkatona-kiállítás

Felnőtt férfi magasságúak és bár üregesek, még így is közel 200 kilót nyomnak darabonként azok az agyagkatonák, amelyekből jövő pénteken nyílik kiállítás Szegeden. Az első kínai császár sírját védő hadsereg tagjairól készült másolatok közül egyet az eredeti színvilágúra is megfestenek.

T. K.

Az agyagkatonák már felsorakoztak Szegeden, jövő péntektől lesznek láthatók. Fotó: Gémes Sándor

Egy hét múlva megnyílik a Móra Ferenc Múzeum ókori Kína-kiállításának agyagkatonákat bemutató része. A világhírű hadsereget 1974-ben fedezték fel helyi földművesek, 4 méteres mélységben. Szegeden nem az eredeti, több mint 2200 éves figurák lesznek láthatók, azokat ugyanis rendkívüli sérülékenységük miatt csak nagyon ritkán utaztatják. 

Fotó: Gémes Sándor 

Készült azonban róluk méret- és anyaghű replika pont azért, hogy azok is megtekinthessék ezeket a különleges alkotásokat, akik ezért nem tudnak Kínába utazni. Szilikonformák segítségével vették le a mintát, így a másolatok is pontosan úgy néznek ki, mint az eredetiek – ezekből rendeztek be tárlatot a kultúrpalotában.

Hamar Edina restaurátor elmondta, az agyagkatonákat, melyek Csin Si Huang-ti, az első császár sírját védték, méretarányosan, emberekről mintázták és a 160-180 centiméter magas figurákat készítéskor több részből állították össze. Összesen 8 féle fej különböztethető meg a katonákon, eltérő arckifejezésekkel. Ruhájuk kidolgozottságával pedig azt jelezték, melyik milyen funkciót tölt be. A kész cserépfigurákat ki is festették különböző, ércekből készített festékekkel. A porított kőzethez vizet és tojást adtak, így állították elő a színezőanyagot. 

Fotó: Gémes Sándor
 

Bár lakkréteg is került rájuk, a végeredmény így is rendkívül instabil lett. A sír feltárását követően 15 másodperc alatt elszíneződtek a katonák. A hadsereg nagy részét emiatt a föld alatt hagyták, hátha egyszer találnak megoldást arra, hogy eredeti formájukban megőrizve tudják felszínre hozni a becslések szerint körülbelül 8000 katonát, 130 harci szekeret 520 lóval, illetve 150 lovast 

– részletezte. 

Fotó: Gémes Sándor 

Bár a Szegedre érkezett figurák az eredetiekhez hasonlóan üregesek, így is 120-180 kilót nyomnak egyenként. Komoly fizikai munka tehát a tárlat berendezése, hamarosan azonban minden a helyére kerül. Hamar Edina pénteken elkezdte a festését annak a katonának is, amely a bejáratnál fogadja majd a látogatókat – ezen az eredeti színeket láthatják majd az érdeklődők. A különleges kiállítás május 26-ától lesz látogatható, a Múzeumok Éjszakáján pedig kiegészül a sanghaji múzeumból érkező műkincsekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában