Szegedi hírek

2023.05.11. 10:00

Felvidéki vendégművész érkezik a bábszínházba

Munkatársunktól

Écsi Gyöngyi lekész-bábművész Szőlőszem Kálmán meséjét hozza el Szegedre. Fotó: Kövér Béla Bábszínház

Yael Rasooly izraeli bábművész nagysikerű előadása után május 13-án Écsi Gyöngyi Árgyélus Bábos Meseszínháza érkezik a Kövér Béla Bábszínházba a 10. Színházi Olimpia Határtalanul programsorozat keretében. Écsi Gyöngyi bábszínész, népdalénekes, református lelkész Vágsellyén született, tanulmányait Pozsonyban és Komáromban végezte. Több formációban énekelt, tagja volt többek között a Ghymes zenekarnak, alapító tagja a Rozsnyói Meseszínháznak és az Árgyélus Színháznak.

Kétszemélyes meseszínházában a zenének, a szónak, a mozgásnak és az alkalmazott eszközöknek egyforma súlyuk, szerepük van. Népi bábjátékaival, mesefeldolgozásaival a legkisebbeket és a felnőtteket egyaránt elbűvöli. Előadóművészként bejárta egész Európát és a tengerentúlt. Május 13-án 17 órakor a Szőlőszem Kálmán című előadását láthatja a közönség. 

Az előadó a szőlő és szüret szokáskör tárgyi elemeit használja fel a meseelőadásban. A díszletet a vászon, a kékfestő és nemez textíliák jellemzik. A népi mondókák, a népi bölcsességben gyökerező hit, a humor, a palóc nyelv ékes szókincse és az élő népzene léleknyitogató közegbe hívja be a nézőt. Az előadás zenei aláfestését Kováts Marcell szolgáltatja, a produkcióban többek között tekerőlant, duda, furulya, tárogató, citera és zúzolók is felcsendülnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában