Szegedi hírek

2023.05.01. 20:30

Garfield- és Batman-rajongóké volt a Somogyi-könyvtár – Galéria

Donald kacsa, Toldi és Pókember is jól megfért egymás mellett szombaton Szegeden: a Somogyi-könyvtárban mindannyian képregényhősként várták az érdeklődőket. A börzén volt, aki gyermekkora olvasmányain nosztalgiázott, mások a ritkaságokat keresték.

T. K.

A képregény sosem megy ki a divatból: négy évtizede ugyanolyan népszerű volt, mint most, csak a megjelenése változott. Fotó: Karok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Egyeseknek időutazás, másoknak gyűjteménybővítést vagy éppen művészeti érték keresését jelenti a képregénybörze, melyet időről időre meghirdetnek a városban. Szombaton, a Somogyi-könyvtár alagsorába várták a rajzolt történetek kedvelőit, akik közül sokan már nyitás előtt ott várakoztak a bejáratnál. Valószínűleg ők azok a fanatikusok, akik egy-egy jó darabra, ritka különlegességre vadásznak ezeken a programokon. Nem is kellett csalódniuk, hiszen több standnál is kínáltak igazi ritkaságokat. 

– A Csodálatos Pókember most a legértékesebb képregényem. Azért kapták fel, mert a Spawn-nal híressé vált alkotó rajzolta ezt is. A kis füzet 35 ezer forintba kerül, de Amerikában 300 ezer forintnyi dollárt is adnak érte – mutatta Kiss Norbert a kiadványt, melyhez hasonlókat egyébként akár pár száz forintért is meg lehet vásárolni. Ennél is drágább a Kitty Pryde és Rozsomák című mű, azt egy másik helyen 38 ezer forintért árulták. Ennek az volt a különlegessége, hogy csak 500 darabot gyártottak belőle.

Persze nemcsak ilyen horror összegért lehetett képregényhez jutni a rendezvényen. Lényegében az összes régi klasszikust megtaláltuk a kínálatban, ami a felnőtt korosztály gyerekkorának slágere volt: Bobo, Góliát, Garfield, Donald kacsa, Alf, Lucky Luke és Scooby Doo is bárki polcán ismét ott lehetett, ha vágyott egy kis nosztalgiára. És persze az új sztárok is: Superman, Pókember, Batman, no meg a Marwel világ alakjai. Aki pedig magyar hősökre vágyott, Toldiból is találhatott képregényváltozatot, de találkozhatott hazai alkotóval is.

– A képregény azért jó, mert olyan vizuális élményt ad, ami kizökkent a hétköznapokból. Ráadásul a történet általában jobb, mint a filmeké 

– beszélt arról Kelemen Péter, ő miért vásárol képregényeket. Hozzátette: aki szereti a művészeteket, biztosan megtalálja a neki tetszőt, vagy a szépséget a különböző rajzstílusokban.

A műfaj szerelmeseinek egyébként az őszi képregényfesztivál az igazi mekkája, a szombati program ennek volt a kísérőrendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában