Helyi kultúra

2023.05.28. 13:55

Gyereknap a balástyai tűzoltóknál – Galéria

A gyereknapon a balástyai tűzoltók – csatlakozva az országos programhoz – nyitott szertárkapuval várták vasárnap a helybeli gyerekeket, családokat. Mindennel megismerkedhettek, volt, amit ki is próbálhattak, például a puttonyfecskendőt.

Imre Péter

– Máskor is csatlakoztunk már a nyitott szertárkapuk felhíváshoz, és úgy gondoltuk, gyereknapon is jó program lesz a családoknak. Mindjárt kiállunk a szerkocsival az udvarra. Ezt az alkalmat a tisztításra, karbantartásra is felhasználjuk, ezzel már készülve a június 3-ai pusztamérgesi önkéntes tűzoltók megyei versenyére – mondta Virágh István, a 31 fős Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a megyei szövetség vezetője. Az érdeklődőknek megmutatták a különböző védőeszközöket, az öltözetet, a műszaki berendezéseket, például az aggregátort, a szivattyút és a médiából a legismertebbet, „legnépszerűbbet”, a feszítővágót, és azt, hogyan működik a gyors beavatkozás.
 

Hasonló volt a közelmúltban a balástyai Őszeszéknél homokban elakadt mentő mentése, amit a korábban megkötött szerződés alapján végeztek el, a pickuppal érkeztek a helyszínre. – A hátulja teljesen elült a homokba, először a vonószemet kellett megtalálni, kiásni, hamar megtaláltuk, ketten is könnyedén megoldottuk a feladatot. Megérkezett a másik mentő is a helyszínre, de már nem volt szükség rá, mert addigra kihúztuk az elakadtat – emlékezett Virágh István.

Közben megérkeztek az első családok, és a gyerekek örömmel vették birtokba a tűzoltóautót, az egyik kisfiú tekergette a kormányt, mintha riasztáshoz menne – megszólalt a sziréna is, kicsit megijedtek. Megismerkedtek minden felszereléssel, a vendéglátó tűzoltók és a szülők is mutatták és magyaráztak nekik. Az arcok, a mosolyok, a csillogó szemek és a csodálkozó kiáltások mindent elárultak.

A legnagyobb sikert a már más rendezvényeken is szerepelt puttonyfecskendő aratta. Az anya, az apa, vagy a nagyobb testvér pumpált, a kicsik pedig a szerkocsi kerekét „mosták” a vízzel, vagy a bója tetejéről lőtték le a labdát. Utóbbi a sikerélmény és a nevetés legjobb forrásává lett. És lehet az apróságoknak értelmet, célt ad József Attila Altató című versének utolsó versszakának kezdése, „Tűzoltó leszel...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában