Helyi kultúra

2023.05.19. 12:11

Hangversennyel köszöntik az anyákat

delmagyar.hu

Kisteleki templom

Fotó: Frank Yvette

Május van, Szűzanyánk hónapja, amikor a hívők boldogan sietnek az esti litániára. Ez az a hónap, amikor szívünkben felébred a szeretet érzése, hiszen anyák napja is van mondta Harmat József kisteleki kántor és hitoktató, aki a közelmúltban rangos betlehemes versenyt nyert a járási székhely diákokból álló csapatával. Hozzáfűzte: legszebb, legtartalmasabb és legbensőségesebb ünnepeink a családhoz kapcsolódnak, és a kereszténységben az egész májust az édesanyáknak és Máriának, az égi édesanyának szentelik.

Az anyák megünneplésének históriája az ókori Görögországba nyúlik vissza, akkor tavaszi mulatságokat rendeztek Rheának, az istenek anyjának tiszteletére. Angliában az 1600-as években a kereszténység elterjedésével az ünnep vallási színezetet is kapott, és akkoriban a húsvétot követő 4. vasárnapon tartották. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezte az elsőt, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepek közé az anyák napját – közölte Harmat József.

Az anyák ünneplésére fogtak össze a kisteleki gyerekek – Harmat József vezetésével –, akik óvodásoktól a középiskolásokig várnak minden kisteleki édesanyát és nagymamát május 21-én 17 órára a Szent István király katolikus templomba, hogy hangversennyel köszöntsék őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában