Szegedi hírek

2023.05.04. 19:30

Lázadás a zártosztályon – Egyedül az elnyomás ellen, avagy „ki lesz kakukk vesztére”?

„Egy fecske nem csinál nyarat” – tartja a mondás. De mi a helyzet a kakukkal? Egy „bolond” győzelmet arathat az elnyomással szemben? Pénteken kiderül. A Kakukkfészek bemutatóját tartják a Kisszínházban.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

– Én legalább megpróbáltam 

– hangzik el Szegezdi Róberttől a jelentőségteljes üzenet Dale Wassermann Kakukkfészek című színművében, Randle P. McMurphy szerepében. A darab Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének adaptációja. Mind a könyv, mind az abból készült, 1975-ben Jack Nicholson főszereplésével bemutatott film világsiker lett. 

– A pályámon ez most egy fontos lépték. A karakter bonyolultságát, illetve az elődeim színvonalát tekintve elég fontos és nehéz szerep. Szinte elejétől a végéig  színpadon vagyok. Felmérni egy teljesen idegen környezetet, megváltoztatni egy szellemiségében teljesen máshol tartó közösség életét, nem egy könnyű labda – mondta el szerepéről Szegezdi Róbert. 

A könyv 1962-es megjelenése óta eltelt évtizedekben nagyot változott a világ. Az elmegyógyintézetekben már nem végeznek lobotómiát, amely eljárás az eredeti mű ihletője volt. Szegezdi Róbert azonban hangsúlyozta, a történet mégis aktuális. 

– Nem tekintem hősnek McMurphyt. Egy egészséges szellemmel és igazságérzettel megáldott svihák, utca embere. Abból a közegből, akik ma is magukra vannak hagyva 

– mondta. 

Az előadás rendezője Vidovszky György, aki az elmegyógyintézetet a magyar Parlament romjai közé helyezve gondolta újra a történetet. 

– Picit időtlen, apokaliptikus világba helyeztük. Ez nem azt jelenti, hogy sci-fi-vé vált. A hangsúlyait jobban közelítettük az eredeti regény-változathoz. Így ennek a történetnek nem csak McMurphy a főszereplője, hanem az Indián is, akinek a szemén keresztül látjuk az eseményeket – mondta a rendező, aki szintén a darab kortalanságát hangsúlyozta. 

– Az emberek többsége nem lázadó. Mindig azt várjuk, hogy valaki más lázadjon fel, és esetleg csendes társként csatlakozunk. De tulajdonképpen a lázadók viszik előre a világot. McMurphy figurája nem szent, nem azért jön az intézménybe, hogy bárkit felszabadítson, egyszerűen belekeveredik. És nagyon sok lázadó így van ezzel, hogy belekeveredik, és egy idő után már tétté válik számára. Azzal együtt is, hogy esetleg saját magát is feláldozza – fejtette ki Vidovszky György. 

– Én legalább megpróbáltam – ismétli Szegezdi Róbert McMurphy szerepében. Megérte? Péntektől a közönségre vár a döntés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában