Helyi kultúra

2023.05.01. 14:44

Májusfa, virsli és főzőverseny volt Kisteleken - Galéria

Imre Péter

A nosztalgia jegyében telt a május elseje Kisteleken. Fotó: Imre Péter

Héfőn retromajálist rendeztek Kisteleken – főleg a virsli és a mustár idézte az egykori időket –, ahol többek között ugrálóvárral, veteránjárművekkel, lovaskocsikázással, kirakodóvásárral várták a kicsiket, a nagyobbakat, a családokat.

A famíliákat nem kellett erőszakkal a helyszínre vonszolni, mikor sétáltunk a vásártér felé, egy édesanya három lábhajtós kerékpárral suhanó aprósággal igyekezett a majálisra. A májusfa már állt, szalagjaival játszott a szél, a területen egymást érték a főzőversenyben résztvevő csapatok, vagyis a baráti társaságok, az összetartó közösségek, a civil szervezetek, például a helyi kertbarátkör és a baksi horgászegyesület tagjai. Akadt, ahol még a húst darabolták a bográcsba, de olyan is, ahonnan már étvágygerjesztő illatok szálltak, és volt, ahol zeneszóra rotyogott a pörkölt – zenekar húzta az ottaniaknak (is) a talpalávalót.

A Habakuk zenekar a kicsik és szüleik, nagyszüleik figyelmét kötötte le játékos, zenés találóskérdésekkel, énekléssel, a Tavaszi szél vizet áraszt volt a sláger, melybe érdes, basszus hangján egy édesapa is bekapcsolódott, „beleszólt”. Érdekes színfolt volt a petanque és a tűzoltócsizma-dobó verseny, és sikert aratott a néptánc is.

– Látod, ilyen motorral ment nagypapa horgászni – mutatott az egyik veteránjárműre az édesanya.

A közelben állt még két Trabant, az egyik tetejét a szintén veterán VEF-rádió díszítette. Az emlékek felelevenítésében a korábbi kisteleki majálisokról készült fényképekből összeállított kiállítás is segített: akadt fotográfia a 2010-es évekből, de évtizedekkel régebbről is, és biztosan sokan magukra is ismertek a színes, fekete-fehér és már elsárgult képeken. A rendezvény még ezekben az órákban is tart a kisteleki vásártéren.

Balástyán is ünnepeltek május elsején, a Sajtkukacparkban tartottak majálist és családi napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában