Szegedi hírek

2023.05.24. 15:40

Óriásfigurák őrzik az agyagkatona kiállítást – Fotók

Az eredetiekhez képest több mint kétszer olyan magas, négyméteres katonák hirdetik a Móra Ferenc Múzeum előtt a pénteken nyíló kiállítást. Az agyagkatonák már felsorakoztak a kultúrpalotában: közel félszáz figura és azok története is látható lesz az év végéig nyitva tartó tárlaton.

Timár Kriszta

Szerda reggel helyükre kerültek a négyméteres agyagkatonák, melyek a múzeum bejáratánál fogadják a pénteken nyíló tárlat látogatóit. Fotó: Török János

Két, egyenként négyméteres agyagkatona-szobor hirdeti szerda óta a Móra Ferenc Múzeum előtt azt a különleges Kína-kiállítást, amely pénteken nyílik meg a látogatók előtt. A monumentális műgyanta figurákat, melyek kinézetre teljesen megegyeznek a császári sírt védő alakokkal, a Szegedi Szabadtéri Játékokra már többször díszletet gyártó Scabello készítette. Ezeket kora reggel szállították a múzeumhoz, majd  kötélrendszerrel emelték be a helyükre és rögzítették a bejárati oszlopokhoz.

Fotó: Török János

A Móra Ferenc Múzeum 2014 óta rendszeresen reklámozza hatalmas köszönőszobrokkal aktuális kiemelt kiállításait – ilyet láthattak a belvárosban sétálók például az Egyiptom vagy a cowboy tárlat idején is. A most helyükre került figurák is már messziről vonzzák a szemet, és remélhetőleg majd a látogatókat is. A pénteken 17 órakor nyíló kiállításon, mely egészen az év végéig lesz látható, nagyjából félszáz agyagkatona-másolatot mutatnak be, melyek elrendezésével is azt a régészeti lelőhelyet imitálják, amelyben megtalálták ezeket az alkotásokat. Mint azt korábban már megírtuk, a világhírű hadsereget 1974-ben fedezték fel helyi földművesek, 4 méteres mélységben.

A 160-180 centiméter magas katonák Csin Si Huang-ti, az első császár sírját védték. Ezek nagy része egyébként még mindig a föld alatt van, a már kiállítási darabként látható katonákat pedig sérülékenységük miatt csak nagyon ritkán utaztatják. Ezért készültek belőlük pontos másolatok, ezek lesznek láthatók péntektől Szegeden. A kiállítás bemutatja, miért és hogyan készítették ezeket a figurákat több mint 2200 évvel ezelőtt, illetve azt is, hogyan találták meg őket. A tárlaton gyermekfoglalkoztatót is berendeztek, ahol az ókori Kínával kapcsolatos játékokat lehet játszani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában