Különleges, elgondolkodtató előadásokat kínál a Maszk Egyesület

2023.05.11. 14:20

Programkavalkád vár a színházrajongókra a hónapban

Május végéig két színházi előadással, egy tripla koncerttel és egy születésnapi találkozóval várja a színházrajongókat a Maszk Egyesület a Régi Zsinagógában, valamint egy monodrámával az IH Rendezvényközpontban. Experimentális zene, az érvényesülés nehézségei, a háborúk mögött húzódó személyes sorsok, gyerekkor a nyolcvanas évekbeli Szegeden, a Régi Zsinagóga múltja és jelene köré épül a tavaszi program.

Koós Kata

A KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadása valódi élettörténeteken alapul. Fotó: Vass László Ádám

Május 12-én az experimental, a postmetal és a psychedelic rock lesznek a kulcsszavak a Maszk Egyesület tavaszi kollekciójának nyitóprogramján. A Grand Café szervezésében három zenekar – a pozvakowski, a black particles és a Lucy Dreamin’ – lép fel a Régi Zsinagógában.

Május 16-án a KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadását tekintheti meg a közönség, amely mindazon színházrajongókhoz szól, akik kíváncsiak, hogyan lehet támogató családi háttér nélkül, a sok buktató ellenére is sikeresen küzdeni és megvalósítani az álmainkat. Az alkotók olyan, gyermekotthonokban felnőtt személyeket kerestek fel, akik a nehéz gyermekkori körülményeik ellenére ma már példamutató, a társadalomba integrált életet élnek. Az interjúalanyok közül három ember életét és sorsát ismerhetik meg a nézők, az ő szövegeiket egészítik ki az író-rendező Czukor Balázs által írt fiktív dramatikus helyzetek. A valódi élettörténeteken alapuló, egyszerre inspiráló és felkavaró történeteket Szegeden is jól ismert színésznők elevenítik meg: Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsa és Urbanovits Kriszta. Az EMMI „2021. Társadalmi Innovációja” díját elnyert előadást követően beszélgetésre invitálják a nézőket az alkotók.

A Kenyértörés című előadás a szolidaritás és a háború viszonyát veszi górcső alá. Fotó: Reviczky Zsolt
Fotó: Reviczky Zsolt

Május 19-én 18 órakor az Ismerd meg a 180 éves régi Zsinagógát! című, vezetett épületbejárásra várják a látogatókat, amelynek apropója, hogy 180 éve, 1843. május 19-én avatták fel a Régi Zsinagógát. A programra a belépés díjtalan.

Május 21-én, Szeged Napján Grecsó Krisztián Vera című nagysikerű regényének színpadi adaptációját mutatják be az IH Rendezvényközpontban, amely a könyvbemutatónak is helyet adott 2019-ben. Vera egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán, mégpedig Szegeden. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen az. A monodráma a Junior Prima-díjas Grisnik Petra előadásában lesz látható, a kivételes darab rendezője Göttinger Pál.

A Grecsó Krisztián Vera című regényéből készített monodrámát az IH-ban mutatják be május 21-én. Fotó: Trifusz Péter
Fotó: PETER TRIFUSZ

Május 25-én a Láthatáron Csoport Kenyértörés – krónika a görög-perzsa háborúkból című előadása zárja a MASZK Egyesület tavaszi programsorozatát a Régi Zsinagógában. Az elgondolkodtató előadás a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja, de nem aktualizál és nem ítélkezik. Olyan univerzális kérdéseket feszeget, amelyek azóta léteznek, amióta az első ember fegyvert fogott a másikra. A társadalmi ügyeket és személyes dilemmákat egyaránt feltérképező előadásban – Ténosz szigetének lakóiként – a nézőknek is fontos szerep jut, közösen hoznak majd meg egy életbevágó döntést az este végén. 

A Régi Zsinagóga programjaira online a Tixa oldalán lehet jegyet váltani, offline pedig a helyszínen előadáskezdés előtt egy órával, a szabad helyek függvényében. 

A Vera című előadásra online az IH Rendezvényközpont oldalán lehet jegyet venni, offline pedig az IH-ban nyitvatartási időben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában