Szegedi hírek

2023.05.17. 07:00

Szombatfogadáson is részt vehet a nagyközönség

Éppen 120 évvel ezelőtt avatták fel a szegedi új zsinagógát. Az évfordulót háromnapos programsorozattal ünnepli a Szegedi Zsidó Hitközség, amely során Kendrusz Attila vallási vezető a régi és új zsinagóga érdekességeiről mesél majd a látogatóknak. Sőt, szombatfogadáson és -búcsúztatáson is részt vehet majd a nagyközönség.

Koós Kata

Kendrusz Attila csütörtökön 16 órától idegenvezetést tart a régi, majd az új zsinagógában. Fotó: Karnok Csaba

Az új zsinagóga Szeged harmadik zsidó imaháza. Az első zsidó lakos 1781-ben telepedett le a városban, a hitközséget 1787-ben alapították. Az első zsinagóga 1800 és 1803 között épült, de az épület nem maradt fent. A második imaház, a mai régi zsinagóga az 1840-es évek elején épült, az új zsinagógát pedig éppen 120 évvel ezelőtt avatták fel. Baumhorn Lipót tervei és Löw Immánuel, akkori főrabbi elképzelései alapján 1900 és 1902 között épült fel az első imaház helyén. 

Az első zsinagóga 45 fő befogadására volt alkalmas. Az új zsinagóga építésének idején már körülbelül három-négyezer fős zsidó közösség élt Szegeden. Azért is volt szükség új imaház építésére, mert már nem fértek el a régiben, az új 1300 főt képes befogadni. Ám még így is előfordult annak idején, hogy az oldalajtókat nyitva hagyták, és sokan a kertből hallgatták az istentiszteletet 

– mondta el lapunknak Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. Hajdanán a közösség tagjai éves helyjegy vásárlásával biztosíthatták ülőhelyüket az új zsinagógában. 

 A befolyt összeget a szegények támogatására, valamint az árvaház és a zsidó iskola, a mai Vasvári Pál Technikum fenntartására fordították

 – részletezte a vallási vezető. Azt is elmondta, a hitközség ma körülbelül kétszáz lelket számlál. 

Az új zsinagóga felavatásának évfordulóját háromnapos programsorozattal ünneplik, amely csütörtökön délelőtt fél 11-kor kezdődik. Számos, a nagyközönség számára nyitott előadást kínálnak, amelyek során többek között a Szegedi Zsidó Hitközség történetével és hagyományaival, a városi zsinagógák építészeti értékeivel, különlegességeivel és történelmi jelentőségével  ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szegedre látogat a tervek szerint Grósz Andor, a MAZSIHISZ frissen megválasztott elnöke is. A nyitónapon Gábor Audrey operaénekes is közreműködik. 

Kendrusz Attila csütörtökön 16 órától idegenvezetést tart a régi, majd az új zsinagógában.

Az épületek történeti jelentősségéről, kevéssé ismert különlegességeiről, az új imaház gazdag szimbolikájáról mesél majd a program résztvevőinek. Talán kevesen tudják például, hogy a nagyárvíz előtt jóval nagyobb volt a régi zsinagóga belmagassága, sőt padlófűtés is volt az épületben.

Pénteken este fél héttől ritka alkalomként nyílt szombatfogadáson is részt vehet a nagyközönség az ünnepi istentisztelet keretében, szombaton este kilenctől pedig szintén nyílt szombatbúcsúztató szertartásra várják az érdeklődőket a régi zsinagógába. 

Kendrusz Attila azt is elmondta lapunknak, hogy a napokban antik tóraékszereket kapott vissza a hitközség, amelyeket az új zsinagóga előcsarnokában állítottak ki. A kegytárgyakat még az első zsinagóga szertartásain használták, majd eltűntek, és évtizedes kitartó kutatás után, a MAZSIHISZ közreműködésével sikerült visszajuttatni a díszes hanukai gyertyatartót, valamint a több mint kétszáz éves rimonpárt és tóravértet Szegedre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában