Szegedi hírek

2023.05.11. 20:30

Új fotótárlat a Fekete házban - Galéria

Új fotókiállítás nyílt csütörtökön a szegedi Fekete házban: a Fortepan archívum gyűjteményéből válogattak az SZTE-BTK művészettörténet szakos hallgatói a múzeumi dolgozók segítségével. A tárlat június 25-ig látogatható.

Imre Péter

Már a megnyitó napján nagy volt az érdeklődés. Fotó: Gémes Sándor

Új, érdekes fotókiállítás nyílt csütörtökön a szegedi Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Fekete házban. Az SZTE-BTK művészettörténet szakos hallgatói a Fortepan gyűjteményéből szemezgettek, az apropót a Hetedhét Hungarikon című tárlat adta, vagyis azon magyar hírességek fotóiból válogattak, akiknek a személyes tárgyai láthatók az emeleten. A Másodkézből – válogatás a Fortepan gyűjteményéből című tárlat június 25-ig tekinthető meg.

A megnyitón az első kurátori munkáján részt vett Pelle Ágnes Veronika első éves művészettörténész arra emlékezett, milyen volt a közös munka a múzeum munkatársaival, betekinthettek a tervezés és a kivitelezés folyamatába, összefésülték a különböző elképzeléseket és koncepciókat.

– Ennek a kiállításnak így kellett létrejönnie – jelentette ki.

Hozzátette: a fotókon olyan személyekkel találkoztak, akiknek eddig talán csak a nevét hallották, de a munka során kiderült, sok apróság köti őket is hozzájuk, séta során látott szobor, a nagymama meséje, története valamelyikről. A középkorúakra, idősebbekre sok „ismerős” köszönt az emeleti tárlatról, például Puskás Öcsi, Kádár János, Kodály Zoltán, Törőcsik Mari, Cseh Tamás, Kertész Imre, Örkény István, Garas Dezső, Darvas Iván és Tolnay Klári.

Egykori fotós kollégánk, Kuklis István szúrta ki, csak egy színes fotográfia van, Rubik Ernőről és a kockájáról, és ez a játék éppen a színekről, az oldalak kirakásáról szól. Virágvölgyi István, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, szakmai igazgatója, a Capa-nagydíj titkára és a Heti Fortepan blog szerkesztője tréfásan azzal kezdte megnyitóját, hogy „háromórás beszéddel készültem, de csak az elejét olvasom fel”. Betartotta, de azért pár fényképet és szerzőt elemzett, majd feltette a kérdést:

– Mégis, tud valamit adni a fotó? A jó kép lenyom bennünk egy gombot, azonnal vevők leszünk rá és korábbi emlékeket, más fotókhoz fűződő történeteket, személyeket és a hozzájuk kötődő sztorikat idéz fel. Működik az egyéni, a családi és a kollektív emlékezet egyaránt. Adjunk esélyt ezeknek a fotóknak is – mondta és kérte Virágvölgyi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában