Szegedi hírek

2023.06.01. 14:18

A könyveket ünnepeljük jövő héttől Szegeden

Réz András, Nagy Bandó András és Peller Mariann is Szegedre érkezik a következő napokban a 94. Szegedi Ünnepi Könyvhét programsorozatra. A kortárs magyar irodalom legrangosabb eseményén 12 nap alatt 80 szerző könyvéről esik majd szó, és mintegy 100 program közül választhatnak az érdeklődők.

T. K.

Jövő héten kezdődik az Ünnepi Könyvhét programsorozata Szegeden. Fotó: Gémes Sándor

Az országos rendezvényhez kapcsolódva jövő hét hétfőn kezdődik meg a 94. Szegedi Ünnepi Könyvhét. A kortárs magyar irodalom legrangosabb eseményét számos városban megrendezik, Szegeden a 15 helyszínnek és a közel 100 programnak köszönhetően az ország második legnagyobb könyvünnepét tartják. A rendezvényt immár 16. éve a Somogyi Könyvtár koordinálja, a részletekről is az intézményben tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót.

A szegedi programsorozaton összesen 31 könyvkiadó képviselteti magát, a 12 nap alatt 80 szerző könyvéről esik majd szó. Ahogy az már megszokott, a rendezvény elején és végén különböző intézményekben zajlanak majd az események, a fő helyszín, a Dugonics tér június 8 és 11. között várja az érdeklődőket. A Könyvhetet az idei Pro Urbe-díjas Nagy Bandó András nyitja meg, de itt lesz többek között a filmesztéta, forgatókönyvíró, műfordító Réz András, Peller Mariann televíziós-, és rádiós műsorvezető, Lévai Katalin politikus, európai parlamenti képviselő és Temesi Ferenc is. De bemutatkozási lehetőséget kapnak ígéretes pályakezdők, akikkel a Dugonics téri színpadon vagy éppen rendhagyó irodalomórák keretében találkozhat majd a közönség, illetve a hagyományoknak megfelelően itt lesznek szegedi írók is.

 Az irodalmi témájú beszélgetések, író-olvasó találkozók, kötetbemutatók mellett az Ünnepi Könyvhét minden évben bővelkedik szórakoztató kísérőrendezvényekben is. Ez az idén sem lesz másként. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezésében lesz tanévzáró-szünidőindító biztonsági juniális, bemutatkoznak műfordítók, moderátorok és olvasásnépszerűsítők, és lesz Lurkó Fesztivál is. A 94. Ünnepi Könyvhéten mindezek mellett megjelenési lehetőséget kap a szerb, az örmény, az ukrán, a lengyel, a görög, a szlovák és a román nemzetiség, illetve ünnepélyes keretek között átadják a Somogyi-könyvtár Dóm téri központjában azt az ukrán könyvespolcot, amelyet Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége adományozott a könyvtárnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában