Szegedi hírek

2023.06.03. 12:00

A pengetés mesterei érkeznek Szegedre

A hazai mesterek mellett Olasz- és Spanyolországból, Portugáliából és Lengyelországból is érkeznek gitárművészek a háromnapos 24. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválra, amely június 8-án kezdődik. A hangszer rajongóit mesterkuzusokkal és workshopokkal, a nagyközönséget koncertekkel várják.

K. K.

20221117 Szeged 23. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Képen: Pavlovits Dávid gitárművész

Fotó: Karnok Csaba

Június 8-a és 10-e között rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely hazánk legrégebbi gitáreseménye. Elismert gitárművészek érkeznek Szegedre a világ minden tájáról. A programsorozat egyrészt szórakozást nyújt a gitárzene rajongóinak a legkülönfélébb stílusokban, mint a klasszikus, a világ- vagy könnyűzene. Másrészt minden korosztály számára biztosít interaktív gitároktatást, amelyet nemzetközileg elismert művészek tartanak. Harmadik legfőbb célja pedig a kapcsolatépítési lehetőségek biztosítása a workshopok révén. Az évek során összesen öt kontinens 31 országából hívtak meg neves művészeket.

A fesztivált Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző alapította 1999-ben. Ő maga több mint 30 országban lépett fel, olyan kultikus helyeket megjárva, mint New Yorkban a Carnegie Hall, illetve Montreal, Moszkva, Ankara, Sanghaj koncerttermei. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának docenseként az ország egyik legsikeresebb klasszikus gitár közösségét fogja össze. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztesei közül többen is az ő tanítványai voltak.

Az esti koncerteknek a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának díszterme ad majd otthont, a mesterkurzusokat az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában rendezik meg. Az idei fesztivál meghívott művészei Spanyol-, Olasz- és Lengyelországból, Portugáliából, Romániából és Ukrajnából érkeznek a napfény városába. Név szerint Stoyan Paskov, Francisco Luís, Davide Dipilato, Cristina Galietto, Vladimir Dotsenko és a Kupinski Guitar Duo látogat Szegedre. Mellettük mesterkurzust tartanak Bozóki Andrea, Beke István Ferenc, Pavlovits Dávid, Girán Péter és Roth Ede gitárművészek is.

A minden érdeklődő számára nyitott koncertek mindhárom napon 19 órakor kezdődnek az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. Belépőjegy vásárlásával látogathatóak, amelyet személyesen, a koncertek előtt a helyszínen, illetve a jegymester.hu weboldalon is megvásárolhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában