Helyi kultúra

2023.06.19. 18:16

Egy végrehajtási jogász álmai Makón – Galéria

Színek a jog szürkeségében – egy jogász művészeti álmai címmel nyílt meg hétfőn a Hagymaházban Kolarovszki Tamás képzőművészeti tárlata. A makói születésű alkotó civilben végrehajtási ügyekkel foglalkozik, a festés, rajzolás kikapcsolódást jelent a számára.

Szabó Imre

Kolarovszki Tamás időről időre hazatér, hogy megmutassa, mit alkotott. Mostani kiállítása július 21-ig látható. Fotó: Szabó Imre

A jog alapvetően fekete-fehér: amit a jogszabályok kimondanak, az egyértelmű. Ehhez képest a rajz, a grafika egy színes dolog még akkor is, ha csak egy színnel dolgozom

 – mondta hétfői makói kiállításának megnyitója előtt a Délmagyarországnak Kolarovszki Tamás, a makói születésű, de jelenleg Budapesten élő végrehajtási szakjogász. Sok tucatnyi alkotást hozott haza, a Hagymaházba – vannak köztük tájképek, portrék, csendéletek, sőt még híres színészeket megörökítő alkotások is. A tárlatot Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Kolarovszki Tamás autodidakta módon lett képzőművész. 

Naponta 16 órán keresztül pörög az agyam, valamivel ki kell kapcsolni, és úgy gondoltam, ez ne a tévé legyen

 – vallotta arról, miért fogott ceruzát a kezébe. 

Az alkotás szerinte pihenteti az agyat, hiszen ilyenkor a keze dolgozik, az agyának csak a látásmódját használja. Néha – persze nem egyvégtében – 10-12 órát is eltölt a rajzolással. Olyankor csak ő létezik, a ceruza, meg a papír – mondja. Műveihez az ihlete az aktuális hangulatok adják. A cápát ábrázoló képet például a hasonló című film hatására készítette el, a színészportrékat pedig azért, mert a gyermekkora ezeknek az embereknek a bűvöletében telt. 

Azt pedig, hogy a női test szépsége miért ragadott meg, magyaráznom sem kell 

– tette hozzá.

Az alkotó élete változatosan alakult. A Kálvin téri általános iskolában tanult, az itteni gimnáziumba járt, majd először tanítóképzőt, aztán államigazgatási főiskolát végzett, később Nagylakon dolgozott a Pénzügyőrségnél. Ezt követően, a feleségét megismerve, 17 évvel ezelőtt költözött a fővárosba, és szerzett jogi diplomát. 

A gyökereim azonban itt vannak, mindig is itt lesznek 

– tette hozzá.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában