Egy író a levelezésében is író

2023.06.09. 08:20

„Kedves pajtásom!” – a csongrádi járásbíró és Móra Ferenc barátsága

Bár hivatalos útja múzeumigazgatóként nem hozta Csongrádra Móra Ferencet, magánemberként többször járt a városban. Forgó Ferenc királyi járásbíróval kifejezetten szívélyes viszonyt ápolt, erről tanúskodik levelezésük is. A család által a csongrádi múzeumnak ajándékozott, baráti, bensőséges hangulatú írások magukon hordozzák az író stílusjegyeit, szépirodalmi értékkel is bírnak.

Majzik Attila

Borsódi Martin régész mutatja Móra Ferenc névjegykártyáját. Fotó: Majzik Attila

CsongrádMóra Ferenc 1917-től 1934-ben bekövetkezett haláláig töltötte be a Városi Múzeum igazgatói tisztségét Szegeden. Ez idő alatt több mint száz lelőhelyen végzett feltárásokat, ám Csongrádot nem érintette az ásója, talán a távolságból fakadóan. A városban viszont többször megfordult, 1933. május 6-án itt választották a Csongrád Vármegyei Tanító-Egyesület dísztagjává, amelyre emléktábla is emlékeztet a városháza előtt. Személyes helyi ismeretséggel is rendelkezett, a Tari László Múzeumban őrzik Forgó Ferenc királyi járásbíróval váltott szívélyes levelezését, tudtuk meg Borsódi Martintól, a csongrádi múzeum régészétől. 

 

Kedves druszám!” 


A csongrádi múzeum birtokába két levél került az egykori járásbíró családjától, a dokumentumokat, két levelet, azok géppel írt másolatát, egy borítékot és egy névjegykártyát a címzett unokája, Fehér Csaba ajándékozta a múzeumnak. 


– A levelek Forgó Ferenc királyi járásbírónak szólnak. Vele bensőséges viszonyt ápolt Móra Ferenc, például ha Csongrádon járt, akkor a családnál szállt meg, de a levelek megszólításai, „kedves druszám” és „kedves pajtásom” is erről tanúskodik. A család is nagy becsben tartotta ezeket a kézzel írt leveleket, mert le is gépelték – számolt be Gyöngyössy Orsolya, a csongrádi Tari László Múzeum igazgatóhelyettese. 


Azt, hogy milyen viszonyban volt az író-múzeumigazgató és a járásbíró, jól mutatja a Forgó Ferencnek adott Móra-névjegykártya hátoldalán lévő felirat is: „E sorok felmutatója bármikor bebocsátható hozzám. Móra. 

Visszajáró vendég 

Móra Ferenc többször is járt Csongrádon, egyik látogatásáról a temetőben hosszabban is írt. Utoljára röviddel halála előtt, 1933 májusában vendégeskedett a városban, amikor a Csongrád Vármegyei Tanító-Egyesület dísztagjává választotta. 

Ha személyesen nem tudott Csongrádra látogatni, levélben tartotta a kapcsolatot itteni barátjával. A Forgó Ferenchez írt leveleket átlapozva a mai kor olvasói számára kiderül, hogy Móra Ferenc levelezésében is igényes, szépirodalmi stílust használt, emellett megismerhető belőlük a régész-író mozgalmas napirendje és életének néhány mozzanata is. 

Itt aludt az író 

Az évek elteltével a Forgó családban az író és a járásbíró barátságának csak a híre maradt meg.

– Sajnos nem maradt fenn családi történet nagyapámról és Móra Ferencről, csak annyi, hogy jó barátságban voltak. Édesanyám is szinte gyerek volt még akkoriban, nem sokat tudott nekem elmesélni. A régi házunkban viszont megmutatta, melyik szobában aludt az író, amikor nálunk vendégeskedett – mesélte Fehér Csaba. 

Az író kézzel írt levelei a múzeum történeti, tárgyi és dokumentumgyűjteményébe kerültek, de másolatait bárki tanulmányozhatja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában