Hatalmas veszteséget hozott a békediktátum

2023.06.04. 18:10

Közösen emlékeztek Békés és Csongrád-Csanád vármegyei települések Trianonra

Mezőhegyes önkormányzata, Pap István polgármester és Mitykó Zsolt alpolgármester néhány évvel ezelőtt elhatározták, hogy az összetartozás jegyében a környezetükben lévő településvezetőkkel együtt emlékeznek Trianonra. Idén Nagyéren, a kilátónál találkoztak és gyújtották meg az összetartozás tüzét.

Kovács Erika

A találkozó végén meggyújtották az összetartozás tüzét. Fotó: Kovács Erika

Először Battonyát és Csanádpalotát vontuk be ebbe a körbe, majd Pitvarost. Idén pedig Nagyér is csatlakozott hozzánk 

– mondta Mitykó Zsolt, Mezőhegyes alpolgármestere, kiemelve, hogy a találkozók hagyományait közösen alakítják, formálják. A nagyéri megemlékezésen az alapítók nevében részt vett Mitykó Zsolt, valamint Lőrincz Tibor, Nagyér, Radó Tibor, Pitvaros polgármestere, Szüllőné Cződör Mária, a Rákóczi Szövetség Pitvarosi Szervezetének elnöke és Kasuba Róbert, Pitvaros és Mezőhegyes plébánosa.

Fontos, hogy emlékezzünk arra a pillanatra, amikor elvesztettük az országunk jelentős hányadát a békeszerződés miatt. De még annál is fontosabb, hogy emlékezzünk, hogy mik voltunk. Ezt kell továbbadunk az utánunk következő generációknak

 – hangsúlyozta Mitykó Zsolt.

Fotó: Kovács Erika 

Radó Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi politikában egyre hangsúlyosabb az összefogás igénye, hogy mindenki egy cél mentén dolgozzon, közben ellenségesen állnak a nemzeti, nemzetiségi összefogásokhoz.

A nemzetközi politika nem nyomhatja el a békés összetartozás emlékét. Mi, magyarok, bár tiszteletben tartjuk a 103 évvel ezelőtti döntést, de a mai napig úgy éljük meg, hogy a trianoni békediktátum gerinctelen, megalázó, mindennél durvább döntés volt. Soha nem volt ilyen szintű döntés a világon, és reméljük, soha nem is lesz

 – fogalmazott.

Lőrincz Tibor a nagyéri kilátó történetéről beszélt a megjelenteknek. A Zöldi család üzemeltette hajdan a korszerű malmot, amelynek ma már csak a kéménye áll. Néhány évvel ezelőtt, hogy ezt megőrizzék, kilátóvá alakították, amit nagyon sokan keresnek fel, innen ellátni a környező településekre és a csanádi pusztákra is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában