Szegedi hírek

2023.06.09. 20:05

Lévai Katalin legújabb családregényét mutatta be a nagyközönségnek – Fotók

Kik éltek egykor a Reök-palotában? Hogyan befolyásolta a trianoni döntés a Szegeden oly nagy becsben tartott família sorsát? Hogyan kötődött Reökékhez Munkácsy Mihály? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ Lévai Katalin pénteki kötetbemutatójának résztvevői.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Több mint egy éven át kutatta a Reök-család történetét a leszármazottakkal közösen Lévai Katalin írónő. A gondos kutatómunka eredményeképpen született meg Örökhagyó című családregénye. 

A Reök-palotában pénteken a 94. Ünnepi Könyvhét keretében megrendezett kötetbemutatón Kertész Lilla, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK sajtóreferense faggatta az írónőt legújabb regényéről. Lévai Katalin Reök István alakjával kezdte a kötet bemutatását, aki tesvére, Cecília halála után magához vette annak fiát, Munkácsy Mihályt. Az írónő elmondta, noha a cím István fiára, Reök Iván főmérnökre, országgyűlési képviselőre utal, a regény főhőse mégis Iván legkisebb fia, Andor. 

A család története bővelkedett a tragédiákban. Az egyik legmeghatározóbb a trianoni döntés következménye volt, amikor a família birtokait kettévágták, és Reök Iván, a felvilágosult szellemű nagybirtokos, városa iránti elköteleződése és büszke hazafisága ellenére idős korára kénytelen volt gazdálkodóvá válni Horgoson. Legkisebb fia, Andor már a horgosi birtokon nőtt föl, majd mindössze 24 éves korában, édesapja halála után magára vállalta az apai örökséget, az ezer holdas birtok irányítását. A regényben a magyar kisebbségi lét kérdései és problémái is felvetődnek, újabb és újabb tragédiákba torkollanak. 

A kötetbemutatón a leszármazottak, Reök György és Regős István is részt vettek családjaikkal, akikről kiderült, hogy a família két ága Lévai Katalin kutatómunkájának köszönhetően szerzett tudomást egymásról. Az írónő elmondta, Reök Iván egyik fia, Etele mérgében kitagadta egyik fiát, Istvánt, aki nevet változtatott. Így a család egyik fele Regős vezetéknévvel élt tovább. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában