Csongrád

2023.09.25. 15:35

A kelengyésbútor a múzeumban lelt otthonra

Egy különleges szecessziós bútoregyüttessel gyarapodott a Tari László Múzeum. Napjainkig meghatározzák Csongrád építészeti arculatát az iparművész, műbútorasztalos, Borbás Imre munkái. Házasságkötése alkalmából a felesége számára elkészített 11 bútordarabból álló, egységes stílusú szobaberendezést a család örökösei a helyi múzeumban kívánták elhelyezni, mondván, ott lesz igazi otthona.

Darók József

Kanadából látogatott haza az unoka, Borbás Éva, aki a városházán megtekintette nagyapja keze munkáját. Fotó: Tari László Múzeum

Városképi jelentőségű alkotások fűződnek Borbás Imre csongrádi származású képzőművész, műbútorasztalos nevéhez. Az 1880-ban született, 1906-tól önálló asztalosként munkálkodó mester keze nyomát sok épületen a mai napig felfedezhetjük: a református templom mennyezeti kazettái, bútorzata az art deco enteriőrművészet remeke. De még lehet sorolni: a városháza dísztermének berendezése, bejárati ajtaja, ablakkeretei, főkapuja, az anyakönyvvezetői hivatal bútorzata. Az Apponyi utca 3. szám alatti műhelyében készült el a két ruhásszekrényt, két-két ágyat, könyves szekrényt, egy asztalt és négy széket magába foglaló, vörösfenyőből készült együttes, amelyet a művészettörténeti szakirodalom is számon tart.

A Borbás-család számára a kelengyebútor felért az imakönyvvel. Fotó: Tari László Múzeum

Nemrég Rév Ilona Építészet és enteriőr a magyar századfordulón című könyvének ide vonatkozó anyagával keresték fel a Tari László Múzeumot Borbás Imre unokái. Az 53 éve Kanadában élő Borbás Éva Csongrádon járt, egyúttal meglátogatta nagyapja néhány míves munkáját.

Amikor Gödöllőre költözött a család, magukkal vitték a bútoregyüttest, édesanyám féltő gonddal őrizte meg a családi kincseket. Hiszen ami másoknak az imakönyv előlapja, az a Borbás család számára a kelengyebútor: az egyik szekrény ajtaján a házasságkötés dátuma, majd a gyermekek születési és olykor sajnos halálozási dátumát jegyezték fel 

– mesélte el a családi kelengye bútor történetéről. Édesanyjuk halála után merült fel a kérdés, mi legyen a bútorokkal. Éva úgy gondolta, az igazi otthona a csongrádi múzeumban lenne. Azért is, mert az iparművész testvére, Borbás István szobrász- és festőművész is felajánlotta munkáit a város közgyűjteményének. 

Fotó: Tari László Múzeum

A város vezetése is partner volt, így a csodálatos, kései szecessziós bútoregyüttes a Tari László Múzeum gyűjteményét gyarapítja

 – büszkélkedett Gyöngyössy Orsolya igazgató-helyettes, aki nem szeretné, ha rejtve maradnának ezek a műtárgyak, ezért az igazgatóhelyettesi irodáját részben átalakítják Borbás Imre emlékszobává.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában