Szentes

2023.09.24. 11:00

A macskával ismerkedik a SzeVASZ

Darók József

A Lili mérföldkő a társulat életében, a Tóth József-színházban is bemutatták. Fotó: Szentes Városi Amatőr Színkör

Elkezdődtek az új előadás olvasópróbái a Szentes Városi Amatőr Színkör (SzeVASZ) padlásszínházában: a hét fős társulat Rosalie N. Chaton: A macska című bűnügyi vígjátékának bemutatására készül. 

A macska címében az A betű nem egy hagyományos névelő, hanem a híres, de megosztó grafikusművész, Toulouse-Lautrec jellegzetes aláírása. A francia festőzseni egy kismacskát ábrázoló olajfestménye ihlette a történetet, ugyanis a kép 40 évre eltűnt, és nem is derült ki, hogy hová, innen jött a szerző ötlete, hogy izgalmasan ki lehetne tölteni ezt az időszakot, szerepel benne egy másik „macska" is, egy kincsrabló. 

Toulouse-Lautrec festményének 40 évre nyoma veszett, ez ihlette a történetet. Fotó: Szentes Városi Amatőr Színkör

Az 1920-as évek Angliájába kalauzol a cselekmény, a gazdasági világválság előtt nem sokkal már számos nemesi család kényszerült elhagyni birtokát és Londonba költözni. Hátrahagyott otthonaik sok esetben valamilyen intézményként éltek tovább. Ilyen az előadás helyszíne, Malvern Hall is, melyből leányiskola lett, koedukált formában ma is létezik

 – tudtuk meg Dunainé Imre Tündétől, a színkör dramaturg-rendezőjétől.

A díszlet a modernista art deco stílusban készül, a társulat vezetője, Dunai József elő is vett korabeli kellékeket, például színpadra kerül majd egy száz éves zsúrkocsi és egy hetven éves, szinte érintetlen bőrönd is.

A tavaly októberben bemutatott Lili című darab a társulat életében mérföldkő volt, hiszen eljutottak vele a kőszínházi bemutatóig is. A macskát novemberben tervezik műsorra tűzni a padlásszínházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában