Szegedi hírek

2023.09.26. 11:51

AZ ELI ALPS MEGNYITJA KAPUIT A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

Delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Az ELI ALPS építésének munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek el, 2017-re pedig elkészült az épületkomplexum és ugyanebben az évben az első lézerek is megérkeztek az intézetbe. A teljes kutatási infrastruktúra (ún. elsődleges források, másodlagos források, kísérleti állomások, tudományos előkészítő és kiértékelő berendezések, műhelyek) beszerelése, berendezése befejeződött, amelyet a napokban hivatalosan is átadtak a tudománynak, vagyis a hazai és külföldi kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére. 

Ez alkalomból – ünnepélyes keretek között - új mérföldkövet helyeztek el az épület előtti sétányon, a Kutatók Éjszakáján pedig különleges játékra hívják a látogatókat. Lépjen be Ön is a tudományok világába, járja végig állomásokat, váljon egy estére kutatóvá az ELI ALPS-ban! 

A játék során az érdeklődők megismerkedhetnek a kutatóvá, felhasználóvá válás lépéseivel: az épület berendezéseinek használatával kapcsolatos biztonsági oktatáson vehetnek részt, bepillanthatnak a kísérleteket elvégzését megelőző folyamatokba, kísérleti bemutatókat tekinthetnek meg és virtuális laborban tevékenykedhetnek, kutatói munkájuk végén még publikálhatnak is!  

Az előadásainkon hallhatnak a szuperlézerekről, de azt is megtudhatják, hogy a fénykard valójában lézerkard-e.  

A program helyszíne:ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet, Szeged, Wolfgang Sandner u. 3. 

Nyitva tartás:2023. szeptember 29. (péntek), 17-21 óráig 

A részletes programot itt érhetik el: https://www.eli-alps.hu/hu/Hirek/view/148 

Az esemény látogatása díjmentes, a programelemek, előadások a játékban való részvételtől függetlenül is látogathatók, az állomások szabadon bejárhatók.  

Körbevezetés az ELI ALPS épületében előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet. 

A Fókusz interaktív látogatói tér megtekintése szintén regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában