Az érdeklődők pecsétet gyűjtenek, 5 napos családi kirándulást nyerhetnek

2023.09.28. 17:00

Erdély története volt a Határtalanul program következő állomása

Erdély történetéről hallhattak érdekességeket a diákok és a felnőttek a Szeretem Vásárhelyt Egyesület Határtalanul programja harmadik állomásán. Nagy Gyöngyi történész tartott előadást.

Kovács Erika

Az Emlékpontban Nagy Gyöngyi történész tartott Erdélyről előadást. Fotó: Kovács Erika

Mint arról már beszámoltunk, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület támogatást nyert a Határtalanul program megszervezésére. Ennek részeként négyszáz hódmezővásárhelyi végzős középiskolás diák utazhat Erdélybe. A tanulmányi út mellett 10 különböző program segítségével ismerhetik meg Erdélyt, nemcsak a kiránduláson résztvevők, hanem minden érdeklődő vásárhelyi.

Fotó: Kovács Erika

A diákok 8 csoportban utaznak Erdélybe, több csoport már haza is érkezett, a többiek a következő hetekben jutnak el „Tündérországba”. Csehétfalván, egy 100 lakosú unitárius székely zsákfaluban lesz a szállásuk, onnan barangolják be Erdély legérdekesebb területeit.

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület a kirándulás szervezése mellett Hódmezővásárhelyen 10 programra is várja Erdéllyel kapcsolatban a lakosságot. Az elsőn Grezsa Csaba, Kolozsvár főkonzulja volt a vendég, a másodikon a Röpülj páva-díjas erdélyi Toros zenekar koncertezett és a Kankalin együttes táncosai léptek fel a Fekete Sasban. Csütörtökön pedig az Emlékpontba várta az egyesület az érdeklődőket, ahol Nagy Gyöngyi történész tartott előadást Erdély történetéről.

Amikor kimondom ezt a szót, hogy »Erdély«, ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Véremben van.

– idézte Wass Albertet Nagy Gyöngyi az előadása elején.

 

Erdélyről neki először Trianon jut eszébe, volt akinek Toroczkó, Nagyvárad, Csíksomlyó. Többen jártak is már ezeken a helyeken, voltak, akik családi kötődéseket is említettek.

 

Nagy Gyöngyi 1009-től, az erdélyi katolikus püspökség megalakításától egészen 1989-ig vezette végig a hallgatóságot a Móricz Zsigmond által Tündérkertnek nevezett Erdély történetén.

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület egy játékot is hirdetett. A programokra ellátogatók pontgyűjtő lapot kaptak. Minden olyan esemény után, amelyen részt vesznek, pecsét kerül a lapjukra. Aki minimum 4 pecsétet összegyűjt, sorsoláson vesz részt, aminek a nyereménye egy 4 fős, 5 napos családi utazás Erdélybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában