Helyi kultúra

2023.12.12. 14:40

Megrongálták Makón az ország legszebb betlehemét

Megrongálták a makói főtéren álló betlehemet – azt, amelyiket 2020-ban az ország legszebbjévé választották. Az önkormányzat tegnap feljelentést tett a rendőrségen.

Szabó Imre

Óriási a felháborodás a városban, miután valaki – minden bizonnyal az éj leple alatt – megrongálta a makói főtéren, a szökőkúttól nem messze felállított betlehemet. A rongálásról közzé tett fotókon az látható, hogy a szoboregyüttes figuráit miképpen tették tönkre – a kis Jézust például darabokra törték, a három király egyikének a fejét szakították le, de az állatokat sem kímélték. A szétvert figurákról a legnagyobb közösségi oldalon közzé tett fotók alatt a hozzászólók megdöbbenésüknek adnak hangot és követelik a tettesek példás büntetését. A bejegyzésben arra kérik a makóiakat, akinek bármilyen információja van a vandálokról, jelentkezzen a rendőrségen. A területet egyébként több kamera is figyeli – elképzelhető, hogy ezek felvételei segítenek megtalálni az elkövetőket.

Kérdéses, hogy helyre tudják-e állítani a figurákat. Fotó: Csermák Szilvia

A betlehemmel a makóiak először 2020-ban az akkori advent idején találkozhattak a Makovecz téren. Abban az évben készült el, miután a helybeli művésztanár, Bertus-Barcza Anikó tervével megnyerte a Hungarofest Nkft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség 10 millió forintos fődíját. Ebből a pénzből készült el az alkotás. Az elismerés egyben azt is jelentette, hogy az ország legszebb betlehemévé választották. A betlehemi csillaggal díszített pavilonban elhelyezett hagyományos jelenet művészi szépségű figurái egy barlang előtt, a csillagos ég alatt élik meg Jézus születésének pillanatát.

A megrongált porcelánfigurákról Csermák Szilvia önkormányzati képviselő készített fényképeket. A Délmagyarországnak elmondta, az önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka, Zsámboki Zsolt kedden megtette az ügyben a feljelentést a makói rendőrkapitányságon. Amint a nyomozás lezárul, megpróbálják helyreállítani, megragasztani a szétvert alakokat – azt azonban egyelőre nem tudni, ez egyáltalán lehetséges-e, illetve hogy az esetleges reparálás után hogy fognak kinézni. Azt is megtudtuk, hogy nagyjából ugyanabban az időben megrongálták a város karácsonyfáját is a Makovecz téren, ráadásul több, a közelben lévő árusbódét ugyancsak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában