Szegedi hírek

2024.06.13. 16:00

A fiatal felnőttek álltak a gyermekvédelmi, szakmai párbeszéd fókuszában – Galéria

A gyermekvédelmi szakellátásban érintett állami, egyházi és civil szervezetek, valamint az ágazati irányítás képviselői is részt vettek az Országos Gyermekvédelmi Konferencián csütörtökön Szegeden. Idén az utógondozói ellátásban részesülő fiatalokról folyt a szakmai párbeszéd.

Koós Kata

A gyermekjóléti alapellátás, a gyermekvédelmi szakellátás, valamint az állami, az egyházi és a civil fenntartók több mint ötszáz munkatársa vett részt a szakmai párbeszéden. Fotó: Gémes Sándor

Sikertörténeteket bemutató kisvideókkal startolt el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az Ágota Alapítvány országos gyermekvédelmi konferenciája csütörtökön a Szent Gellért Fórumban. Négy utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt mesélt terveiről, céljairól, reményeiről. Egyikük, Jámbrik Emese hatévesen került nevelőszülőkhöz, immár 18 éves és az orvosi egyetemre készül. Elmondta, hogy az utógondozás biztonságos hátteret teremt számára, amíg tanul és nem tud gondoskodni magáról. 

A 11 éves múlttal bíró konferencia idei témája „Mert egyszer felnőnek” mottóval az utógondozói ellátás volt. A gyermekjóléti alapellátás, a gyermekvédelmi szakellátás, valamint az állami, az egyházi és a civil fenntartók több mint ötszáz munkatársa vett részt a szakmai párbeszéden. Elhangzott, hogy hazánkban csaknem 2400 fiatal vesz igénybe jelenleg utógondozói ellátást. 

A résztvevőket Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója köszöntötte. A konferenciát a szakmai diskurzus hiánypótló lehetőségének minősítette, ahol a problémákról, napjaink kihívásairól is szó eshet. Úgy fogalmazott, hogy ha csak egyetlen egy gyermeket meg tudnak menteni attól, hogy megtörjön az élete, biztonságát és egészségét meg tudják óvni, már megéri alázatot gyakorolni. Majd bejelentette, hogy a jövő évi konferencia az előadások és formális eszmecserék mellett az informális szakmai diskurzusra is lehetőséget teremt majd, ugyanis jövőre első alkalommal fogják megszervezni a többnapos nyári gyermekvédelmi szabadegyetem és konferenciát. 

A diskurzuson részt vett Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is. 

Az utógondozói ellátás, a kilépés, a felnőtté válás talán a legfontosabb pontja a gyermekvédelemnek. Végül is itt dől el, siker koronázza-e az addig elvégzett munkát vagy kudarc

 – hangsúlyozta, majd a gyermekvédelmi törvény napokban elfogadott módosításaira is kiért beszédében. Úgy fogalmazott, hogy a szigorításokat és fejlesztéseket is tartalmazó törvénycsomag új szintet, minőséget, korszakot jelent a gyermekvédelemben. A törvény több sarokpontját is kiemelte, például a gyermekvédelemben dolgozók kötelező pszichológiai vizsgálatát, a jelzőrendszeri tagok jelzési kötelezettségének szigorítását, valamint azt a módosítást, amely az utógondozói ellátott fiatal felnőtt jövedelemhatárának megemelését rögzítette. Utóbbi módosítást harsogó vastapssal méltatták a konferencia résztvevői. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában